Mi-am amintit zilele trecute de un desert foarte bun, economic, ușor și rapid de făcut: biluțele de biscuiți, umplute cu vișine. Și cum era nevoie de ceva dulce, am și pus în aplicare această rețetă, iar frumusețea și gustul delicios aL biluțelor a recompensat din plin efortul și timpul pe care l-am petrecut pentru a le prepara. Chiar merită...!
Din ingredientele de mai jos am făcut 22 de biluțe, cam 3/porție.
Vișinele se pregătesc cu câteva ore înainte, ca să se scurgă de tot lichidul.
Nucile se sparg și se macină, din timp.
Se pisează biscuiții, nu neapărat foarte fin.
Într-o crăticioară se dizolvă zahărul în lapte, la foc mic și apoi se adaugă untul, până ce se topește.
Se ia crăticioara de pe foc și se lasă să se răcorească.
Între timp, se amestecă bine biscuiții pisați cu nuca măcinată și cacaua.
Se încorporează amestecul de ingrediente solide (biscuiții, cu nuca și cacaua) în ingredientele lichide (laptele, cu untul și zahărul dizolvat). Se omogenizează foarte bine compoziția și se adaugă esența de rom și uleiul de alune de pădure.
Se ia o linguriță încărcată de compoziție, se aplatizează în palmă, se pune în mijloc o vișină, care ”se închide” cu atenție în interior și apoi biluța formată se tăvălește prin: nucă de cocos, zahăr brun, sau bombonele decorative.
Se procedează la fel, până la epuizarea compoziției.
Biluțele preparate se dau la frigider și după 4-5 ore, se pot servi.
1
Vișinele trebuie bine scurse de lichid, pentru că în caz contrar nu se vor putea ”lega” biluțele.
2
În lipsă de vișine, puteți umple biluțele și cu stafide.
3
Puteți folosi și alte esențe, pentru aromatizare, iar dacă nu aveți ulei de alune de pădure, puteți suplimenta cantitatea de unt.
4
Odată formate, biluțele se vor păstra la frigider câteva ore, ca să se întărească, înainte de servire.
5
Dacă vreți să le păstrați mai mult timp, ar fi bine să le țineți într-un vas închis etanș, pentru a nu atrage mirosurile de mâncare din frigider.