O alta prajitura din copilarie. Imediat dupa ce au inceput sa cada nucile, era prajitura nelipsita in casa bunicii.
Amestecam ouale cu zaharul, coaja de lamaie, untura si sarea. Faina cernuta amestecam cu drojdia uscata, dupa care incepem sa incorporam ouale. Incepem sa framantam adaugand laptele caldut putin cate putin, pana obtinem un aluat pufos, nelipicios si nu foarte tare (lapte 150-200 ml, depinde de faina, nu turnati tot laptele dintr-o data!). Pudram aluatul framantat bine cu faina, acoperim cu prosoape curate si lasam la dospit intr-un loc cald ferit de curent pana isi dubleaza volumul.
Intre timp amestecam untura cu zaharul si vanilia, dam prin masina nuca.
Scoatem aluatul crescut pe masa de lucru tapetata cu faina si il intindem cu sucitorul (cca 2 cm grosime). Aluatul intins ungem cu compozitia din untura, zahar si vanilie pe toata suprafata (si pe margini!). Presaram cu nucile macinate si cu ajutorul sucitorului apasam bine sa intre putin in aluat (asta va ajuta sa nu se desprinda rondelele dupa coacere). Incepem sa rulam aluatul uns, cu grija sa nu-l rupem , cat mai starns putem.
Aluatul rulat taiem in 24 felii (cca 1 deget si 1/2 grosime), le asezam ai 2 tavi cu distanta intre ele si le mai lasam in jur de 30 de minute la dospit. Intre timp incalzim cuptorul.
Introducem tava in cuptorul fierbinte la foc mediu 15 minute, intre timp fierbem 250 ml lapte cu 5 lingurite de zahar. Dupa 15 min scoatem tava din cuptor si peste fiecare cuib turnam 2 linguri de lapte fierbinte cu zahar. Introducem din nou tava la aceeasi temperatura in cuptor inca 15 minute (pana se rumenesc, poate sa dureze si mai putin, se verifica ).
Imediat ce am scos din cuptor, cuiburile se presara cu zahar vanilat.
Se lasa sa se raceasca bine, peste noapte se tin in plastic ermetic si acoperiti cu un prosop de bucatarie.
1
incercati sa urmati toti pasii si ingredientele, pentru a savura un cuib foarte fraged
2
in loc de untura foloti unt cu o grasime de 80%