Tort egiptean

de ExploraCuisine in Torturi, 22 Mar 2011 | 73362 vizualizari

 

Cu ocazia aniversarii a 4 ani de casnicie, am considerat reteta de tort egiptean foarte potrivita pentru aceasta zi frumoasa! sa fiti iubiti! (reteta e preluata de pe blogul Amaliei)

 

INGREDIENTE

  • Pt o foaie (ne trebuie 3 foi):        
  • 2 albusuri        
  • 2 linguri zahar        
  • 0.5 linguri faina        
  • 40 g alune macinate (eu am folosit nuci caju sau "cashews")
  • Pt crema 1:        
  • 6 galbenusuri        
  • 6 linguri zahar        
  • 340 ml lapte        
  • 2 linguri faina        
  • 170 g unt (la temp camerei)        
  • vanilie
  • Pt crema 2:        
  • 250 ml frisca lichida        
  • 150 g zahar        
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari
  • Pt decor:        
  • 250 ml frisca.        
  • 50 g ciocolata alba        
  • picaturi de zahar ars.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort egiptean:

Mai intai ne ocupam de foi. Maruntim 40 g nuci caju pentru prima foaie.

Separam 2 albusuri de galbenusuri si batem albusurile spuma cu 2 linguri zahar. Adaugam alunele macinate amestecate cu faina si incorporam in bezea. Tapetam fundul unei tavi de copt cu diametrul de 24 cm cu hartie de copt (eu am pus staniol, dar va sugerez hartia de copt sa nu se lipeasca foile) si nivelam bezeaua pe forma. Punem in cuptorul preincins la 160 grade pentru 20-25 minute.
Intre timp, spalam ustensilele si ne apucam de a doua foaie, in total sunt 3 foi. Scoatem din cuptor prima foaie si o punem pe a doua.

Dupa ce am terminat cu foile si le-am pus la racit pe un gratar, ne apucam de crema 1. Amestecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul.
Adaugam peste galbenusuri laptele si faina si lasam sa fiarba la foc mic, amestecand continuu. Crema se va ingrosa treptat pana va deveni ca o budinca. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca complet.

Mixam untul intr-un bol putin si adaugam cate o lingura din crema de vanilie treptat si mixam, la sfarsit adaugand vanilie. Crema obtinuta o dam la frigider pana ne ocupam de a doua, timp in care se va intari putin.

Acum ne apucam de crema 2. Topim zaharul pe foc mic, pana se caramelizeaza frumos, fara a se arde, si il turnam in strat subtire pe o foaie de copt Lasam zaharul ars sa se raceasca, il rupem bucati si il punem intr-o punga mare care se sigileaza si il batem bine cu sucitorul. Zaharul ars zdrobit: (eu am luat cateva "picaturi" mai mari pentru decor)

Intr-un bol mixam frisca foarte bine si adaugam alunele zdrobite si zaharul ars. Crema 2 este gata:

Scoatem crema 1 de la frigider si ne apucam de asamblat. Foaie+1/3 crema 1+1/3 crema 2, foaie, etc. Punem o foaie pe un platou si peste intindem 1/3 din crema 1. Intindem 1/3 din crema 2 peste.Repetam actiunea pana cand terminam cu stratul din crema 2.

Batem optional 250 ml frisca si intindem deasupra. Razuim ciocolata alba si punem picaturile de zahar ars. Tortul frumos decorat il dam la frigider pentru minim 6 ore, timp in care zaharul ars se va topi in crema.Si o felie delicioasa de tort ca sa sarbatorim :)

Bon appetit si sa fiti iubiti!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort egiptean" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu crema de capsuni, mure si ciocolata