Creme brulee este un elegant desert frantuzesc, foarte chic si oricand la moda. Crema fina si onctuoasa de vanilie este acompaniata contrastant de un strat de caramel dur, care se realizeaza chiar inainte de servire.Evident ca exista o intreaga disputa intre englezi si francezi asupra originii acestui desert. Englezii o numesc "Burnt cream" sau "Trinity Cream", avand si ei bineinteles o versiune a acestui desert. Chiar si spaniolii afirma ca ei au fost cei au creat-o prima oara("crema catalana" sau "crema de Saint Joseph"), dar reteta lor nu prevede fierberea in bain marie, pe cand la "creme brulee" e obligatorie. Creme brulee, in varianta frantuzeasca, se aromatizeaza cu vanilie, coaja de lamaie, lichioruri, ciocolata, cafea, etc.
Galbenusurile se presara cu zahar si sare si se lasa cateva minute dupa care se freaca cu restul de zahar si coaja de portocale pana la obtinerea unei crème albe. Frisca se incalzeste putin fara a o fierbe si se adauga treptat la galbenusuri amestecand treptat adaugand si zaharul vanilat.
Se pune compozitia intr-un vas si se tine la bain marie pentru 10-15 minute. Se varsa apoi in vase micute de o portie rezistente la cuptor si se lasa sa se raceasca. Daca doriti presarati putin zahar brun pe deasupra pentru aspect insa nu prea mult ca se indulceste prea tare. Se da la cuptor pana se caramelizeaza zaharul aproximativ 20 de minute.Se serveste dupa ce a stat cateva ore la rece.