"Ziua cand imi rasfat nevasta", in cazul meu - sotul.
Crema de zahar ars este preferata sotului meu si ar manca o cratita odata daca l-as lasa.
Intr-o cratita cu peretii inalti am pus zaharul la caramelizat la foc mic .
Se amesteca ocazional pentru a se topi uniform zaharul. Zaharul trebuie sa devina maroniu fara sa se arda. Dupa ce s-a topi zaharul, se trage cratita deoparte, se inclina si se invarteste astfel incat sa se tapeteze atat peretii cat si fundul cu caramelul. Cratita tapetata cu caramel se lasa la rece pana cand se raceste bine.
Am pus in vasul mixerului 8 oua. Am adaugat zaharul, sarea, extractul de vanilie si am mixat bine cateva minute. Am adaugat treptat laptele rece pana s-a incorporat tot in compozitie.
Am adaugat compozitia in cratita si am pus cratita intr-o tava cu pereti inalti plina pana la jumatate cu apa rece. Crema de zahar ars se prepara la bain marie, nu direct in cuptor.
Am introdus tava cu apa si cu vasul cu crema in cuptorul incins la 180 C. Am lasat crema de zahar ars aproximativ 60 min la foc potrivit, adaugand la fiecare 10 minute cate o ceasca de apa rece astfel incat apa din tava sa nu fiarba.
Dupa ce s-a copt, am lasat crema de zahar ars la racorit la temperatura camerei si apoi am pus-o la frigider pana a doua zi.
A doua zi se desprinde cu un cutit de margini si se rastoarna pe un platou.
Se portioneaza dupa preferinte si se serveste cu siropul caramel.
Pofta buna!
1
pentru a iesi crema neteda si fina nu se coace direct in cuptor ci intr-o tava cu apa