Am încercat să prezint pas cu pas cum pregătesc cozonacul. Fiecare-l pregătește în stil diferit, personal... se respectă în mare unele reguli.
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Făina se cerne de 2-3 ori.
Pasul 1
Se pregătește maiaua: - se dizolvă drojdia în puțin lapte cald, 2 linguri zahăr și făină, cât să se obțină o pastă de consistența smântânii. Se lasă circa 10-15 minute într-un loc cald, până își mărește vizibil volumul.
Pasul 2
Iaurt + zahăr + ouă + unt + puțină sare - se amestecă până se dizolvă complet zahărul. În această compoziție se adaugă coajă rasă de portocală.
Pasul 3
Într-un bol mare, se pune făina cernută, maiaua crescută și compoziția de mai sus. Se formează aluatul, adăugându-se lapte cald, atât cât să se obțină un aluat pufos nelipicios.
Pasul 4
Se frământă circa 10 minute și se pune la dospit circa 1 oră, într-un loc cald, ferit de curenți de aer rece.
Pasul 5
Umplutura
Stafidele se țin circa 10 minute în apă caldă, se strecoară și se toarnă deasupra lor esență de rom. Se zdrobește miezul de nucă. Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul, 4-5 lg cacao, nucile zdrobite, stafidele + esența.
Pasul 6
După ce a trecut timpul de dospire al aluatului, se frământă cu ulei sau unt, aproximativ 30 minute.
Pasul 7
Se împarte aluatul în 4 părți egale. Se întinde un dreptunghi de circa 1.5 cm, se pune pe suprafața acestuia 1/4 din umplutură și se rulează. La fel se procedează cu toate părțile de aluat. Se răsucesc câte două rulouri și se așează cu grijă într-o tavă (unsă cu unt sau se poate folosi pe hârtie de copt). Se ung cu gălbenuș + lapte, se presară susan.
Cozonacii astfel formați, se pun din nou la dospit, circa 20-30 minute, la loc cald. Se introduc tăvile în cuptorul încălzit și se coc la temperatură medie, circa 40-50 minute.
Poftă bună!