Se pregăteşte maiaua din drojie cu apa minerală călduţă şi făina şi se lasă la dospit
După ce a dospit, se amestecă zahărul cu laptele până se dizolvă bine şi se pune peste maia, apoi se adaugă coaja de portocală, lamâia stoarsă, şi 6 galbenuşuri frecate cu zahărul vanilat;
Se amestecă bine şi se împarte în două parti, iar în una se pune cacaua amestecată cu puţin ulei;
Se adaugă făina şi se framânta bine amândouă aluaturile şi se lasă la dospit;
Între timp pregătim nuca cu zahăr pudră (optional se poate amesteca cu albusurile bătute bine)
După ce au dospit bine, întindem o foaie albă, una neagră pe care o punem peste cea albă, adaugăm nuca, îl rulam şi îl aşezăm în tava să mai crească 15 minute, după care îl ungem cu ou bătut bine si îl dăm la cuptor pentru circa 35-40 minute.
1
Albuşurile se pot bate bine şi se pot amesteca cu nuca, eu nu le amestec deoarece o strânge oarecum şi imi ies cozonacii mai “denivelaţi”, dar ca să se lipească nuca de aluat, torn puţin ulei in zig-zag sau rom şi ii da şi un gust foarte bun
2
Pentru mai puţini cozonaci, puteţi împărţi ingredientele
3
La aceşti cozonaci am folosit 1 kg de nucă şi o punguliţa de mac de 200 de grame