Felii de cozonac cu mere si caramel

de La Ancuta in Dulciuri, 22 Oct 2013 | 5271 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 60 ml apa calduta
  • 30 g drojdie proaspata
  • 55 g unt
  • 80 ml lapte
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 600 g faina
  • 60 g zahar
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • Umplutura:
  • 180 g zahar
  • 2 lingurite scortisoara
  • 45 g unt
  • 1 mar mare
  • Caramel:
  • 100 g zahar
  • 35 g unt
  • 75 ml smatana pentru frisca
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Felii de cozonac cu mere si caramel:

Incepem cu pregatirea aluatului. Dizolvam drojdia impreuna cu o lingura de zahar, in putin lapte caldut si lasam 5 minute sa se activeze.

Intr-un castron cernem faina si adaugam ouale, zaharul, apa calduta si restul de lapte. Adaugam drojdia activata si incepem sa framantam. Urmeaza apoi praful de sare, untul topit si extractul de vanilie.
Framantam pana obtinem un aluat elastic, care nu se mai lipeste de mana. Daca este nevoie, mai adaugam putina faina.

Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si lasam la dospit, pana cand isi dubleaza volumul (~1 ora).

Dupa ce a dospit aluatul pregatim umplutura. Amestecam zaharul cu scortisoara apoi adaugam untul topit si amestecam pana se omogenizeaza. Marul il curatam si il taiem bucatele mici.

Intindem aluatul in foaie dreptunghiulara, de 0,5 cm grosime. Ungem foaia cu untul topit amestecat cu zahar si scortisoara.
Taiem foaia in fasii de latimea tavii pentru cozonac. Presaram bucatele de mar pe prima fasie iar apoi o acoperim cu cea de-a doua fasie. Procedam la fel si cu restul fasiilor de aluat (eu am avut 4). Taiem apoi la interval de ~10 cm.

In tava tapetata cu hartie de copt asezam feliile in sir indian. Acoperim cu un servet de bucatarie si lasam 15 minute sa creasca. Dam apoi tava la cuptor, la foc potrivit timp de ~40 de minute. Daca cozonacul se rumeneste prea tare deasupra, inainte sa fie copt si in interior, se acopera lejer cu folie de aluminiu si se mai lasa la cuptor, pana cand este copt.

Scoatem cozonacul pe un gratar de bucatarie si il lasam putin sa se raceasca.

Intre timp pregatim caramelul. Intr-o craticioara topim zaharul pana capata o culoare aurie. Adaugam untul si amestecam energic apoi adaugam smantana pentru frisca si lasam sa fiarba, cateva minute, pana cand se ingroasa putin. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca apoi turnam caramelul peste cozonac.

E de preferat sa fie mancat cat inca este caldut, alaturi de o cana de lapte sau de cafea :).

Daca ti-a placut reteta noastra "Felii de cozonac cu mere si caramel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

Ciuperci pane cu sos de iaurt grecesc - Aperitiv delicios și rapid

pe 02.07 la 11:34

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere si bezea