Am facut doar doi cozonaci, fiind prea multe de facut am redus din fiecare, dar stiu ca voi repeta procedura si inainte de anul nou. Asa mi se intampla cand ies buni.
Pregatim toate ingredientele din timp, astfel incat sa fie la temperatura camerei
Incepem cu maiaua pe care o facem in felul urmator: punem 200 ml lapte la incalzit, iar intr-un bol frecam drojdia cu 100 gr zahar pana la lichefierea acestora.
Turnam laptele caldut, amestecam si punem putina faina cat sa rezulte ca o smantana mai subtire.
Acoperim bolul si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
Radem coaja de la o portocala si de la o lamaie.
Restul de lapte il punem la incalzit cu restul de zahar, adaugam cojile rase de lamaie si portocala, putina sare si lasam pe foc pana la dizolvarea zaharului.
Cernem faina in vas in care vom lucra.
Intr-un bol separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile le pudram cu putina sare si le dam la rece.
Facem o gaura la mijlocul fainei ridicand-o pe aceasta pe marginile vasului si punem galbenusurile, apoi putin ulei si amestecam incet, apoi incepem sa turnam laptele caldut si incorporam incet din faina. Mai punem din cand in cand si din ulei, avand grija sa mai pastram si pentru final.
Punem si maiaua si amestecam totul in vas, dupa care rasturnam pe masa de lucru infainata si incepem sa framantam. Iese un aluat putin taricel. Cu uleiul oprit ne ungem mainile si continuam framantarea aluatului.
Punem ulei si pe masa de lucru astfel incat aluatul nu se va mai lipi nici de maini nici de masa. Framantam asa cateva minute sa se incorporeze bine toate dupa care punem aluatul inapoi in vas, il acoperim si lasam la crescut cam 20 de minute.
Pregatim intre timp umplutura: batem albusurile bine cu putina sare, apoi adaugam zaharul, cacaoa si nuca maruntita. Amestecam, punem esenta si faina. Iese o compozitie mai tare decat la checuri.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul il impartim in doua si incepem sa modelam.
Intindem foi pe masa de lucru cat tava de lungi. ungem cu crema de nuci si cacao, rulam si impletim sau lasam asa. Punem in tavile unse, acoperim si lasam la crescut 20-30 de minute, apoi ungem aluatul cu putin lapte in care am dizolvat mierea si dam la cuptorul preincalzit pentru 40 minute la 180 -200 grade.
Cu 10 minute inainte de final, soatem cozonacii si mai ungem odata cu lapte, apoi presaram zahar si dam din nou la cuptor.
Spor si pofta sa aveti!