Mucenici moldovenesti

de mihasara in Prajituri, 8 Mar 2013 | 3239 vizualizari

 

In fiecare primavara, pe 9 martie, se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici si cred eu ca in aproape fiecare casa se pregatesc mucenici.

Fie in varianta moldoveneasca, copti si insiropati, fie fierti in apa cu zahar, dar in ambele cazuri nu lipseste nuca, mierea si scortiosara.:)

Eu pregatesc ambele variante, dar sincer nu ma pot hotari care este preferata mea.

Prima reteta postata astazi va fi cea de mucenici moldovenesti. Au iesit niste pufosenii aromate si insiropate de ne-am lins pe degete:).

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • un cub drojdie proaspata
  • 100 gr zahar
  • 200 ml lapte
  • 120 ml unt topit
  • 4 galbenusuri esenta vanilie
  • coaja rasa de portocale si lamaie.
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti:

Cernem faina intr-un vas incapator.

Punem peste faina drojdia, galbenusurile batute bine pret de cateva minute, coaja de lamaie si de portocale, esenta de vanilie si laptele in care am dizolvat zaharul, plus un praf de sare.

Amestecam bine si pe masura ce framantam adaugam putin cate putin untul topit.

Framantam pana se desprinde aluatul de maini.

Acoperim vasul cu un prosop curat si il lasam la dospit la caldura si fara curenti de aer.

Il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul, dupa care inpartim aluatul in cate parti dorim.

Ungem suprafata de lucru cu ulei si incepem sa modelam opturile.

Le asezam in tava, pe hartie de copt si le mai lasam la dospit 30 de minute.

Intre timp setam  cuptorul la 180de grade..

Dupa ce au crescut mucenicii ii ungem cu galbenus amestecat cu putin lapte si ii bagam la cuptor pentru jumatate de ora.

Cat timp se coc mucenicii, pregatim siropul: punem o cana de apa si una de zahar intr-o oala la fiert.

Adaugam esenta de rom si de vanilie si lasam sa se lege.

Cand sunt gata mucenicii ii scoatem din tava si ii introducem in oala cu sirop.

Recomand sa-i tineti un pic mai mult in sirop-sunt deliciosi.

Presaram peste, nuca macinata sau taiata cat mai marunt, dar nu inainte de a-i unge cu miere.

Sunt deliciosi!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

ieri la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

ieri la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

ieri la 11:22

Panna Cotta cu zmeura  - Deliciu fin si cremos

pe 30.06 la 22:09

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Rulada cu dulceata de visine