Mucenici moldovenesti

de mihasara in Prajituri, 8 Mar 2013 | 3503 vizualizari

 

In fiecare primavara, pe 9 martie, se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici si cred eu ca in aproape fiecare casa se pregatesc mucenici.

Fie in varianta moldoveneasca, copti si insiropati, fie fierti in apa cu zahar, dar in ambele cazuri nu lipseste nuca, mierea si scortiosara.:)

Eu pregatesc ambele variante, dar sincer nu ma pot hotari care este preferata mea.

Prima reteta postata astazi va fi cea de mucenici moldovenesti. Au iesit niste pufosenii aromate si insiropate de ne-am lins pe degete:).

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • un cub drojdie proaspata
  • 100 gr zahar
  • 200 ml lapte
  • 120 ml unt topit
  • 4 galbenusuri esenta vanilie
  • coaja rasa de portocale si lamaie.
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti:

Cernem faina intr-un vas incapator.

Punem peste faina drojdia, galbenusurile batute bine pret de cateva minute, coaja de lamaie si de portocale, esenta de vanilie si laptele in care am dizolvat zaharul, plus un praf de sare.

Amestecam bine si pe masura ce framantam adaugam putin cate putin untul topit.

Framantam pana se desprinde aluatul de maini.

Acoperim vasul cu un prosop curat si il lasam la dospit la caldura si fara curenti de aer.

Il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul, dupa care inpartim aluatul in cate parti dorim.

Ungem suprafata de lucru cu ulei si incepem sa modelam opturile.

Le asezam in tava, pe hartie de copt si le mai lasam la dospit 30 de minute.

Intre timp setam  cuptorul la 180de grade..

Dupa ce au crescut mucenicii ii ungem cu galbenus amestecat cu putin lapte si ii bagam la cuptor pentru jumatate de ora.

Cat timp se coc mucenicii, pregatim siropul: punem o cana de apa si una de zahar intr-o oala la fiert.

Adaugam esenta de rom si de vanilie si lasam sa se lege.

Cand sunt gata mucenicii ii scoatem din tava si ii introducem in oala cu sirop.

Recomand sa-i tineti un pic mai mult in sirop-sunt deliciosi.

Presaram peste, nuca macinata sau taiata cat mai marunt, dar nu inainte de a-i unge cu miere.

Sunt deliciosi!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (4)

Lau 1

08.03.2013, 14:47

MotanLaOale 1

08.03.2013, 15:58

Rocsi 1

08.03.2013, 21:09

Ce frumosi|!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Corabioare cu branza