Umplutura
Se cerne făina.
Se pregătește maiaua:
Se amestecă ouăle, smântâna, untul (la temperatura camerei), drojdia, zahărul, câteva linguri de făină -până se obține o pastă; se acoperă și se lasă de-o parte 15-20 minute;
- după acest timp se adaugă coaja de lâmăie + portocală și se amestecă cu făina rămasă, se adaugă apoi laptele, câte puțin.
Se frământă 5 minute, se unge cu puțin ulei și se lasă la dospit.
După ce a crescut, l-am frământat, am împărțit aluatul în două, l-am întins, am pus umplutura și încă puțin nuci, l-am rulat și l-am pus la crescut în formă, timp de 40-45 minute.
Umplutura:
Se amestecă albușurile, zahărul, nucile măcinate, se adaugă cacao, eșență de rom și stafide (care au stat 15-20 minute în apă caldă + esență de flori de portocal).
Se coc timp de aproximativ o oră, la foc potrivit.
Se ung cozonacii cu 3 gălbenușuri + un strop de lapte, se presară semințe de susan și se mai țin în cuptor cam 10 minute.
Poftă bună!