Tot experimentez retete de cozonac,de data asta am poposit la Timea si m-am inspirat......niste pufosenii grase, binenteles ca eu n-am rabdare sa se raceasca, rup din el cat e cald....am facut cantitate dubla,ca mai si dau din el....
Mai intai pregatim maiaua,drojdia cu o lingurita de zahar si 100 ml lapte caldut o amestecam si o lasam sa creasca cca 10-15 min. Intr-un castron mare cernem faina si facem o adancitura in mijloc.Separat mixam ouale cu zaharul,apoi le turnam in mijlocul fainii,daugam si maiaua crescuta si incepem sa omogenizam,turnand laptele caldut,putin cate putin.Uleiul de palmier il incalzim,deoarece este solid.Peste aluat adaugam stafidele si le incoropram,apoi uleiul caldut.Framantam pana obtinem un aluat cere nu se mai lipeste de maini.Continuam sa framantam cca 30 min,apoi lasam aluatul la crescut cca 2 ore.
Intre timp pregatim umplutura.Albusul cu un praf de sare il mixam,dar nu pana la consistenta bezelei,adaugam zaharul,mai mixam putin ,apoi adaugam nuca,macul ,cacaoa si amestecam,la final punem sosul de ciocolata.Separat taiem rahatul bucatele mici.
Dupa ce a crescut aluatul il impartim in patru parti egale.Apoi fiecare parte in doua,intindem fiecare bucata,punem umplutura si rahat si forman un sul pe care-l rasucim,procedam la fel si cu bucata a doua,apoi impletim cele doua bucati si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.La fel procedam si cu restul de aluat.Obtinem 4 cozonaci,eu unul l-am facut spirala si l-am pus in tava de tort.Batem 2 oua foarte bine si ungem fiecare cozonac in parte apoi presaram zahar brun si mac si mai lasam sa creasca cca 20 min.
Se dau la cuptorul preincalzit,la foc mediu cca 40 min,se face testul scobitorii.Daca sunteti ca mine pofticiosi si va place cozonacul cald,rupeti din el nu taiati cu cutitul....