Cozonac cu crema de nuca

de Bucataras Medi in Dulciuri, 18 Mai 2015 | 5025 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 650 g faina
  • 340 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 1 ou
  • 100 g unt topit
  • 34 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru umplutura
  • 300 g nuca macinata
  • 80 g unt
  • 100 ml lapte
  • 125 g zahar
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita cacao
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru uns
  • 1 galbenus
  • 2 linguri cu lapte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu crema de nuca:

Pregatim mai intai maiaua. Intr-un bol amestecam drojdia faramitata cu o lingura  de zahar si una de faina. Adaugam circa 1/2 cana de lapte caldut si amestecam.. Lasam la crescut circa 10-15 min sau pana isi dubleaza volumul. Cernem faina printr-o sita cu gauri mici. Punem zaharul si zaharul vanilat in laptele caldut(nu fierbinte!!!) si amestecam pana la dizolvare. Batem bine oul cu un praf de sare. Peste faina cernuta punem maiaua,apoi oul batut si coaja rasa de lamaie. Turnam laptele putin cate putin,apoi esenta de rom  si framantam. Untul il topim si apoi il lasam la racit. Adaugam treptat untul si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana. Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si il dam la cald pana cand acesta isi dubleaza volumul(circa 1 ora).
In acest timp ne ocupam de umplutura.
Punem untul la topit apoi adaugam laptele si lasam sa dea in clocot.
Luam de pe foc si lasam la racit.
Intr-un bol mai mare amestecam nucile,zaharul,zaharul vanilat, scortisoara si cacao.
Turnam amestecul de lapte cu unt racit si amestecam pentru o buna omogenizare.
Batem bine galbenusul si il incorporam in amestec.
Cand aluatul este gata il punem pe masa de lucru unsa cu ulei.
Impartim aluatul in patru parti cat de cat egale.
Intindem 4 foi dreptunghiulare ,groase de circa 0,5 cm si lungi in functie de forma in care urmeaza sa coacem cozonacul.
Impartim umplutura cu care urmeaza sa umplem cozonacul tot in patru.
Punem pe fiecare bucata de aluat cate o portie de umplutura.
Rulam.
Se formeaza 4 suluri pe care le impletim doua cate doua.
Tapetam 2 tavi cu hartie de copt si asezam in fiecare cate un cozanacel.
Se lasa la crescut,la cald si acoperiti cu un prosop de bucatarie circa 30 min.
Batem galbenusul cu laptele si ungem cozanaceii. Se da la cuptorul preincalzit circa 45-50 min. la 180 grade(trebuie sa treaca testul scobitorii si sa fie frumos rumeniti)
Dupa ce s-au copt se scot din cuptor ,se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la racit.
Se scot din tava si se feliaza.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu crema de nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Prajitura "Tavalita" cu ciocolata