Mi-am adus aminte de un dulce deosebit pe care l-am mancat pentru prima data acum cativa ani - cornulete bicolore cu rahat. Imi plac foarte mult mai ales pentru ca nu contin untura ca majoritatea retetelor autohtone de cornulete.
In primul rand se inmoaie drojdia in lapte si se lasa deoparte.
Separat se bate oul cu zaharul cu un tel in forma de para, se adauga vanilia, romul si un praf de sare. Apoi se adauga uleiul treptat amestecand incontinuu, dupa care se adauga laptele cu drojdie, bicarbonatul stins in otet (cateva picaturi).
Se adauga aproximativ jumatate din cantitatea de faina, se amesteca pana se ajunge la o compozitie de consistenta unei smantani mai groase.
Se acopera vasul cu un servet si se lasa deoparte sa se dospeasca (e foarte important sa lasati vasul intr-un loc unde nu sunt curenti de aer - eu l-am pus in cuptorul aragazului oprit).
Dupa aproximativ o jumatate de ora (sau dupa ce aluatul si-a dublat volumul) se imparte in mod egal in doua vase separate, intr-unul se pune 2 linguri de cacao si faina, cat cuprinde (un aluat ca de paine, bun de intins) si in celalalt se pune doar faina (cat sa se obtina un aluat de aceeasi consistenta).
Ambele aluaturi (cel cu cacao si cel simplu) se lasa la dospit la loc ferit de curenti de aer (cel mai bine trebuie acoperit cu folie de plastic pentru a nu face crusta).
Dupa jumatate de ora sau cand aluatul si-a dublat volumul, se fac gogosele de ambele culori si se intind pe masa sau planseta (nu cred ca e nevoie sa fie tapetat cu faina - atentie la faina - una de proasta calitate se va lipi de masa).
Se suprapun foile si se taie cu rola de taiat (sau un cutit fara zimti) in patru, si fiecare sfert se mai taie de 2 ori. Triunghiurile se mai intind usor cu degetele, se pune la baza o bucata de rahat (cat mai subtire) si se ruleaza, sustinand aluatul astfel incat sa se ruleze de mai multe ori.
Se aseaza pe tava cu terminatia sub cornulet (puteti sa folositi hartie cerata, eu am copt cornuletele pe spatele tavii fara sa mai ung cu nimic). Se dau la cuptor la foc mediu circa 10-15 minute sau pana cand s-au rumenit usor.
Intre timp se pregateste un sirop din apa, zahar si zeama de lamaie (se da in clocot o data si se ia de pe foc). Se inmoaie cornuletele in sirop cat sunt fierbinti si se aseaza pe platou.