Dragii mei, anul acesta am pus gogosarii cam devreme, pe la sfarsitul lui septembrie, iar termitele de-acasa i-au si injumatatit. Asa ca m-am gandit sa mai pun ceva muraturi ca iarna-i lunga. Nu am cumparat decat varza rosie, conopida, morcovi si niste telina. Gogosarii la data asta (12.11.2013) erau deja 10 lei si dupa mine nu pui muraturi la astfel de preturi. Asa c-o sa murez doar ce am luat la preturi foarte bune, cu reteta de la gogosari. Oricum eu pun gogosarii cu varza rosie si conopida. Acum am pus aceeasi reteta fara gogosari.
V-am pus si o poza (nu va uitati la data de pe poza, pentru ca am uitat s-o setez, iar aparatul meu se incapataneaza s-o pastreze setata in memorie).
Se spala legumele, se portioneaza dupa preferinta si se aseaza alternativ in borcane.
Dupa ce ati terminat cu asezatul faceti o solutie din ingredientele de mai sus in functie de marimea borcabelor. Din cantitatile de mai sus eu am pus 5 borcane a cate 4 litri fiecare si am facut solurie din 2,5 litri otet. Daca va mai ramane soutie nu o aruncati. A doua zi veti observa ca a scazut si necesita adaos.
Preparare solutie :
Se pun toate ingredientele intr-o oala incapatoare, se pune un capac si se infierbanta bine. Nu trebuie sa clocoteasca. Se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se pune in borcane destul de fierbinte. Nu uitati sa puneti cutite sub borcane. Stiti cum e, paza buna, trece primejdia rea! Asaaaa! Dupa ce ati pus si solutia, asezati borcanele la indemana pana a doua zi, completati cu lichidul ramas, daca n-a ramas mai "fabricati", apoi la camara cu ele si sa vedeti bunatate de muraturi dulci-acrisoare si crocante, servite de Craciun langa o coasta impanata de purcelus !!!!