Aceasta reteta o stiu de la mama mea ,o face in fiecare toamna .
Perele le am din gradina ei .
Aleg pere mai tari , le spal si le asez in borcanele spalate si sterilizate.
Apa , zaharul ,scortisoara si zeama de lamaie se fierb pana cand se leaga siropul si zaharul este topit .
Adaugam cele 2 aspirine dizolvate in apa si mai lasam sa dea un clocot.
Siropul se pune peste pere in borcane , lasand un spatiu de 3-4 centimetri gol .
Intr-o cratita mai mare asezam un prosop de bucatarie si punem apa pana la jumatate .
Se capseaza borcanele si se fierb aproximativ 30 de minute dupa ce incepe sa clocoteasca apa din cratita .
Siropul din borcane va capata o culoare galbuie , atunci luam cratita de pe foc , acoperim cu un prosop borcanele si lasam pana a doua zi .
Le asezam in camara sau in beci .
Iarna vom avea un compot delicios de pere .
Pofta buna !!!
1
Se poate face compotul si cu perele taiate felii.
2
Cine doreste poate sa puna zahar vanilat in loc de scortisoara , am facut si asa si e tare gustos .