Cu dragoste, din dragoste!
Pentru foile de clătite ne sunt necesare următoarele:
Pentru umplut ne sunt necesare următoarele:
Pentru decor ne sunt necesare următoarele:
Începem prin a pregăti clătitele:
Într-un bol omogenizăm iaurtul, cele două ouă, făina cernută, zaharul şi un praf de sare.
Bicarbonatul îl adăugăm peste apa fierbinte, amestecăm energic şi turnăm putin câte puţin peste compoziţia obţinută.
În primă fază aluatul este dens, însă adăugam treptat laptele şi mixăm până la încorporarea completă.
Din această compoziţie, coacem clatitele la foc potrivit, pe ambele părţi, atât cât să se rumenească frumos.
Pentru Sosul de ciocolată:
Se topeşte untul într-o crăticioară şi se toarnă frişca lichidă.
Se aduce la punctul de fierbere şi se adaugă ciocolata ruptă în bucăţi.
Se opreste focul şi se amestecă cu o spatulă pentru ca ciocolata să se topească şi să se încorporeze complet.
Se lasă la rece până în momentul ungerii foilor de clătite.
Pentru Sosul caramel:
Se pune zahărul într-o crăticioară de inox, cu fund dublu şi se aşază pe aragaz, la foc potrivit.
Se amestecă până ce zahărul se topeşte complet.
Se ia crăticioara de pe foc şi se adaugă untul şi frişca lichidă., după care se pune din nou pe aragaz.
Zahărul tinde să se întărească, însă se amestecă continuu până se topeşte complet.
Se opreşte focul şi se lasă la răcit cam 10 minute, după care se pune crăticioara într-un vas mai mare, umplut cu apă rece. Se amestecă caramelul energic cu o spatulă sau cu o lingură de lemn, până ce se deschide la culoare şi devine mai dens.
Fructele se pregătesc astfel:
Se curăţă de coajă, de codiţe şi de sâmburi toate fructele, în funcţie de cerinţe.
Se taie fructele cuburi şi se pun peste untul topit, în prealabil, într-o crăticioară.
Se fierb la flacără mică până se evaporă apa formată şi se presară zahărul tos.
Se amestecă uşor şi se continuă fierberea până ce sosul format capată consistenţă.
Asamblare:
Fiecare foaie de clătită se unge uniform cu sos de ciocolată. Se adaugă una-două linguriţe cu sos caramel, o cupă de îngheţătă şi o lingură mare cu fructe caramelizate.
Se strânge foaia de clătită ca o bocceluţă şi se adaugă peste aceasta o linguriţă de caramel. Se ornează cu fructe proaspete.
1
Foile de clatite sunt foarte fragede, de aceea pe parcursul coacerii se manevreaza cu grija.
2
Zaharul caramelizat nu se fierbe prea mult timp si nici la foc iute deoarece devine amarui. (Daca incepe sa se inchida la culoare, se ia vasul de pe foc)
3
Daca Boccelutele se desfac, se pot lega cu un "snur" din coaja de lamaie sau de portocala.