Tot e perioada clătitelor cu dragoste, într-o lună plină de iubire, așa că nu am rezistat și am prestat. Clătitele sunt un desert savurat de mic și mare. Pe lista de probat, tronează această minunată rețetă ;) Spre rușinea mea, deși m-am născut, am crescut și copilărit în Banat, nu am văzut, darmite gustat minunea astea de clătite ;) No, mai am și eu câteva lipsuri. Am tot căutat variante de rețete, pe gustul meu și am probat reteța propusă de Miha Simiuc;) Suprema deserturilor, de pe www.Bucataras.ro. http://www.bucataras.ro/retete/clatite-banatene-697.html Mulțumesc Miha, clătitele s-au evaporat instant ;)
P.S. Am tras cu ochiul și la rețeta de bază a lui Laura Laurențiu http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/deserturi-dulciuri-de-casa/clatite-banatene-sau-ca-la-ana-lugojana.html Recunosc, că l-am șantajat de Zmeul ce mic Robert, să facă baza, adică să prepare aluatul și mai ales să le prăjească, eu doar m-am jucat cu umpluturile ;)
Ouăle se bat energic cu un praf de sare, adăugându-se concomitent apa minerală și făina, până ce se obține un aluat fluid, de consitența smântânei lichide, ce se lasă la rece cca. 15 minute. Într-o tigaie specială pentru clătite se pune un strop de ulei, se lasă la încins, apoi se toarnă aluat, cât să umple tigaia și să fie un strat subțire (cca. 1 polonic mare de supă!), prăjindu-se pe ambele părți. Clătitele se cot pe o farfurie întinsă și se țin acoperite, cu altă farfurie, până ce se termină toate clătitele de prăjit.
Pentru crema de brânză: se amestecă brânza de vaci cu zahărul pudră, gălbenușurile, zahărul vanilinat, esențele, coaja de lămâie, stafidele, până ce se obține o cremă consitentă.
Clătitele se umplu cu crema de brânză, se împachetează ca și sarmalele, apoi se pun într-un vas termorezistent, eu am folosit formă de silicon, așa că nu a mai fost nevoie să ung forma ;).
Gălbenușurile se amestecă cu smântâna lichidă, până ce se omogenizează, apoi se toarnă peste clătitele umplute. Apoi se dau la copt în cuptorul preîncins cca. 10 minute la 180 grade.
Între timp albușurile de ou se bat energic cu un praf de sare și oțet până se obține o spumă fermă. Albușurile se repartizează peste clătite, cu dosul linguri de supă, formați moațe, asta că să numai folosiți poșul ;) Apoi se introduce din nou lacuptor ptr cca. 20 de minute la 150 grade, până ce se rumenește bezeaua. Spor și poftă bună!