Nu-i mare filosofie în pregătirea unei ciorbe de fasole. Îmi place...fie ea scăzută sau ciorbă cu sau fără carne; mai ales când toate legumele sunt proaspete. Cu câteva frunze de leuştean...şi-o salată de ceapă roşie...mi-e binevenită oricând.
Fasolea se alege, se ţine în apă peste noapte, se fierbe în două ape.
Se spală, se curaţă, se toacă destul de măricel legumele, doar nu degeaba am numit-o ciorbă ţărănească :)), doar cartoful îl tai mai mărunt; de data asta păstârnacul e dat la răzătoare, dar nu-i musai, se toacă la fel ca morcovii şi ţelina.
Se încinge cratiţa, se adaugă ulei de floarea soarelui, se căleşte foarte puţin ceapa, 1-2 minute, după care se adaugă pe rând celelalte legume.
Se adaugă morcovii, ţelina, cartoful, păstârnacul, tăiate grosolan cum am mai zis, apoi fasolea, dovleceii, ardeii şi roşiile tocate cubuleţe.
Se amestecă totul, se toarnă în jur de 3-4 L apă fierbinte, se adaugă 1 foaie de dafin şi sare.
Eu folosesc oala cu presiune la ciorba de fasole, după ce începe să "fluiere" cratiţa, dau focul la econom şi o ţin cam 40-50 de minute. După acest timp, o las de-o parte în jur de 30 de minute să se depresurizeze oala şi să se "odihnească" ciorba în voia ei.
Salata de ceapă roşie: de data aceasta am folosit ceapă eşalotă...3 eşolote stropite cu ulei de măsline şi oţet balsamic, sare, piper.
Poftă bună!