Ciorba radauteana

de GeorgiaA in Ciorbe, 7 Mar 2014 | 9556 vizualizari

 

Aproape de finele anilor '70, pe retetarul restaurantului Nor-dic din Radauti, local de lux la acea vreme, a aparut un nou sortiment la capitolul supe:Ciorba Radauteana.
Cea care a aplicat reteta de succes este suceveanca Cornelia Dumitrescu, astazi maestru in arta culinara.
Pusa in fata pretentiilor sotului de ai face o ciorba asemanatoare celei de burta dar fara burta, cu pui, femeia "s-a executat".Initial era cu carne de curcan dar fiind foarte scumpa, dupa ce a introdus-o la restaurantul la care lucra, a trecut pe carne de pui.
Marea nemultumire a doamnei/maestrului bucatar Cornelia Dumitrescu de la Radauti ramane ca nu poate sa isi omologheze propria reteta."Daca s-ar fi numit "Ciorba Cornelia", as fi avut cum, dar cum denumirea ei este legata de orasul Radauti, cei de la OSIM ne-au spus ca nu se poate, la fel ca si in cazul salamului de Sibiu", ofteaza maestrul bucatar.

 

INGREDIENTE

  • 2 piept de pui
  • 2 cepe medii
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 telina mai mare
  • 3 morcovi + 1 morcov pentru calit
  • 2 foi dafin
  • 6 catei de usturoi
  • 1 crenguta cimbru sau 1/2 lingurita
  • 500 ml. smantana proaspata
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri de faina de grau
  • sare
  • piper negru boabe
  • patrunjel verde
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba radauteana:

Spalam carnea si o punem la fiert intr-o oala cu 8 litri de apa, o lasam sa dea un clocot si spumuim bine, ulterior curatam si spalam bine legumele pe care le adaugam in oala cu carnea, unde tot atunci adaugam si foile de dafin si crenguta de cimbrisor.Lasam sa fiarba la foc mediu pana sunt gata.

Scoatem legumele din oala si le lasam sa se raceasca cat sa ne permita sa le tocam sau pasam, la fel si carnea pe care eu o franjurez, nu o tai bucatele.Eu am adaugat la fiert si 2 pulpe pentru gust suplimentar, pe care le`am scos ulterior, nu le-am lasat in ciorba.

Adaugam carnea si legumele inapoi in apa in care au fiert.Intre timp amestecam smantana cu galbenusurile si cele doua linguri de faina si usturoiul pisat  pe care il adaugam in aceasta compozitie.

Luam oala de pe foc si adaugam in compozitia cu smantana cate linguri bune de supa fierbinte in asa fel incat sa ajunga aproape de temperatura din oala.Adaugam incet smantana in oala cu supa amestecand continuu sa nu se faca zdrente(sa se branzeasca).

Mai lasam pe foc cateva minute dupa care adaugam sare si piper dupa gust.Morcovul ramas il dam pe razatoarea mare si il calim in cateva picaturi de ulei pentru un plus de culoare si de gust.

Stingem focul si adaugam patrunjelul verde tocat nu foarte marunt.

Pofta Buna!

TIPS-URI

1

Putem adauga suplimentar in farfurie smantana, usturoi pisat si otet.

2

Se serveste cu ardei iute.

3

In anumite locuri se foloseste lamaie pentru acrit.

4

In Moldova, acolo unde isi are originea, ciorba se acreste doar cu otet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba radauteana" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciorba radauteana