Este una din ciorbele noastre preferate, imi aminteste mereu de Moldova care imi este draga intr-un mod aparte, de oameii minunati pe care am avut norocul sa ii cunosc acolo si de clopotul manastirilor din Nordul Moldovei. Am mancat prima data aceasta ciorba la pensiunea Casa Elena , sa nu o ratati daca vizitati Nordul Moldovei, au o mancare excelenta , o curte plina de muscate vara si un peisaj de vis. Imi plac mancarurile moldovenesti dar din pacate nu stiu foarte multe retete, sper sa descopar si sa incerc noi retete.
Pregatim carnea si o spalam bine, eu am pus 2 piepturi de pui cu 2 bucati de spate.
Pregatim si curatam legumele pe care le vom pune impreuna cu carnea sa fiarba intregi, cu putina sare si piper si crenguta de cimbru.
Eu am fiert carnea si legumele in oala cu presiune timp de 30 de minute, prefer varianta aceasta pentru ca merge mai repede si parca are un gust mai bun. Dupa ce este fiarta carnea si legume strecuram supa intr-un alt vas si punem la clocotit din nou supa clara cu un cub de pui si cateva foi de dafin .
Intre timp scoatem carnea de pui de pe oase si o taiem fasii lungi de 3- 4 cm si late de un cm si radem un morcov si taiem cubulete mici o jumatate de ardei fiert . Le punem inapoi in sau dupa ce a data cateva clocote cu dafinul.
Separat eu am facut in blender ceapa , un morcov si telina si am pus-o inapoi in ciorba clocotita , da un gust minunat si o anumita consistenta ciorbei. Adaugam usturoiul zdrobit si mai dregem la gust cu sare si piper daca este cazul . Lasam sa dea un clocot si adaugam smantana frecata bine cu 3 galbenusuri, acrim dupa gust ( eu am folosit zeama de la muraturi de data aceasta) si stingem focul.
Adaugam o mana de verdeata tocata marunt si acoperim cu un capac si o lasam macar 10 minute sa se povesteasca aromele.
Se serveste fierbinte , cu ardei iute si cu paine de casa eu am servit-o in strachini romanesti , imi place sa le folosesc la mancarea traditional romaneasca .