Încep să apară, rând pe rând, legumele verii, așa că abia așteptăm să le includem în lista ingredientelor pentru rețete gustoase și la îndemâna oricui...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, țelina și pătrunjelul) se spală, se mărunțesc și se pun la fiert cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se spală zucchini, se taie cubulețe și se lasă în așteptare.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce devine transparentă.
Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește și se adaugă în tigaie, peste ceapa călită, pentru încă 1 minut.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu ceapa și usturoiul. Se lasă tigaia la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii.
Se alege orezul, se spală în câteva ape, se fierbe pe jumătate, se clătește și se lasă să se scurgă de apă.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă cubulețele de zucchini și legumele călite în tigaie. După un clocot se adaugă și orezul prefiert și clătit bine.
Cât timp legumele fierb încă două clocote în oală, se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Se amestecă smântâna cu gălbenușul și se subțiază cu ciorbă, până ce ajunge la aceeași temperatură ca cea din oală. Atunci se adaugă în ciorbă (când zucchini este pătruns) și se mai fierbe încă 2-3 minute, la foc mic.
Se condimentează ciorba cu sare și piper, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul pe oală și apoi se ia de pe foc. După 10 minute de ”odihnă”, ciorba poate fi servită.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă și dulce.
2
Zucchini fierb mai ușor decât cartofii, așa că va trebui să-i adăugați în oala de ciorbă doar când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
3
Puteți curăța zucchini de coajă, dacă așa vă place, dar atunci există riscul să se terciuiască.
4
Este necesar să fierbeți pe jumătate orezul și să-l clătiți, înainte de a-l adăuga în ciorbă, pentru ca aceasta să nu se tulbure.
5
Subțiați amestecul de smântână și gălbenuș cu ciorbă fierbinte, până ce ajunge la temperatura din oală. În acest fel vă asigurați că nu se va brânzi.
6
După ce ați dres ciorba cu ou și smântână, reduceți intensitatea focului, până la sfârșitul preparării (încă 2-3 minute).
7
Presărați pătrunjel tocat la sfârșit, când luați oala de pe foc.
8
Lăsați ciorba ”să se odihnească” timp de 10 minute, înainte de servire.