Reteta de baza este una traditionala si provine din Ardeal. Mai exact dintr-un sat de langa Hunedoara, un catun uitat de lume cu 9 familii la activ. Dumbrava, asa se cheama satul, situat pe coama unui deal inconjurat de paduri. Pe aici ne facem veacul in cautare de ciuperci. Nu pot sa va spun decat ca peisajul este unul mirific, iar satenii, oameni batrani, se bucura de fiecare data de cate ori le vizitam locurile.
Reteta o stiu de la o tanti din sat, la ea am auzit prima oara de ciorba de pitoance. Pitoancele sunt de fapt hribi, doar ca prin locurile noastre acestia au purtat numele de pitoance de cand ma stiu. Reteta batranei era una foarte simpla, cateva legume, ciuperci,orez, apa si totul se drege cu galbenusuri cu smantana sau iaurt. Am umblat putin la reteta si in loc de apa am facut o supa de pui, iar in plus am adaugat dovlecel si rubarba cu care am acrit ciorba.
Pentru ca pitoancele se potrivesc foarte bine cu marar, am ales pentru gust si aroma ierburi cu marar de la Delikat. Nu puteam sa nu aleg ierburi de calitate la asa o ciorba buna!! Cu ingrediente 100% naturale, alese cu grija, noile amestecuri de condimente si ierburi aromatice de la Delikat sunt micul meu secret al acestei retete. Ce-mi place si mai mult este ca nu contin strop de monoglutamat, sunt combinatia perfecta de ingrediente naturale si ofera un gust minunat si bogat preparatelor.
Se taie ceapa marunt si se caleste in putin ulei. Cand devine moale si sticloasa, se adauga ardeiul taiat fidelute. Se lasa 3-4 minute, cat sa se inmoaie. Se adauga usturoiul taiat marunt si morcovul dat pe razatoarea cu gauri mari. Se lasa la calit, cu capacul pus alte 5 minute.
Intre timp ne ocupam de ciuperci, adica le alegem pe cele mai tinere si mai frumoase, le curatam, le spalam si le taiem in felii. Le punem si pe acestea in oala dupa ce morcovul s-a calit putin. Punem din nou capacul si lasam la foc mic alte 5-7 minute.
Dovlecelul se spala, se taie in sferturi si, pentru ca nu-mi place partea cu seminte, o inlatur. Se taie partea care a ramas, cea mai ferma/mai tare din dovlecel in bucatele. Tijele de rubarba se curata si se taie in rondele. La final, cand ciupercile s-au inmuiat, se adauga dovlecelul si rubarba.
Intre tot acest timp supa de pui fierbe intr-o oala sub presiune. In 30 minute este gata, exact la timp cand trebuie sa folosita. Se strecoara si se adauga in oala cu ingredientele pentru ciorba.
Se lasa ciorba sa fiarba alte 15 minute, se adauga orezul spalat si se lasa totul sa fiarba pana orezul este moale si pufos. Se asezoneaza cu sare dupa gust si amestec de ierburi cu marar. Se opreste focul, se lasa ciorba 2-3 minute sa se tempereze si se adaug incet amestecul de galbenusuri cu iaurt.
Sa va fi de bine!!!
1
se amesteca galbenusurile cu iaurtul intr-un castron, se adauga 2 polonice ciorba fierbinte peste ele, se amesteca si apoi se pun in ciorba
2
pentru a intensifica aroma de pitoance se poate adauga in ciorba 1 lingurita hribi uscati si rasniti
3
folositi doar ciuperci tinere si de care sunteti absolut siguri