Ciorba de perisoare e una din ciorbele mult apreciate in familia noastra, de la cel mai mic, pana la cel mai mare. Si e numai buna pe o vreme friguroasa, asa ca acum. E o ciorbita consistenta, pentru ca, pe langa perisoare si legume, ii pun de fiecare data si o bucata de cap de piept, care ii da gust. Asa ca, dupa un castron de ciorba, dreasa si cu ceva smantana si mancata cu o felie de paine zdravana, nici ca-ti mai trebuie altceva. Poate doar un desert, dupa. :)
Pentru inceput am pus capul de piept la fiert, am spumuit si l-am lasat sa mai fiarba ceva vreme singur, pana am adaugat legumele si perisoarele, pentru a fi sigura ca e carnea fiarta bine si frageda.
De obicei arunc apa in care da carnea de vita cateva clocote, pentru ca se innegreste, dar de data asta nu a fost cazul, a fost suficient sa curat spuma formata.
Legumele tocate marunt le-am adaugat peste carne si le-am lasat sa fiarba.
Intre timp am pregatit perisoarele: am amestecat carnea tocata cu ouale, orezul, ceapa si patrunjelul tocate marunt, am condimentat cu sare si piper, dupa care, cu mainile umede am format perisoarele. Eu le-am facut cam de marimea unei nuci, nu mai mari, pentru ca la fiert oricum se mai umfla.
Odata pregatite, am adaugat perisoarele in ciorba si le-am lasat la fiert cam 20 minute. Eu scot mereu o perisoara din ciorba si verific daca a fiert orezul, daca nu, le las sa fiarba in continuare.
Dupa ce au fiert perisoarele am adaugat sucul de rosii si zeama de varza, ciorba a mai dat cateva clocote si am oprit-o.
La final am presarat leustean si patrunjel tocat, care ii dau ciorbei o aroma desavarsita.
Cand e gata, abia astept sa pun in castroane cate un polonic de zeama cu legume, o bucata de carnita cu os, vreo doua perisoare si verdeata (din nou) pe deasupra. O lingura buna de smantana, o felie de paine si un ardei murat, mai potolit, acompaniaza perfect ciorba mea de perisoare.
Va poftesc si pe voi la masa!
1
ca legume puteti folosi si cartofi, eu nu am pus, ca mi se pare destul de consistenta ciorba si asa;
2
ca sa fiti siguri ca au fiert perisoarele si nu a ramas orezul tare in ele, scoateti una din ciorba si gustati-o; daca orezul e inca tare, continuati fierberea;
3
puteti drege ciorba la final cu un ou.