Intre ciorbele preferate la mine acasa asta e predominanta si are un loc bine stabilit. Insa cuvantul ciorba ne vine din turca, bors din rusa, supa si crema din franceza, deci nu avem nimic al nostru...asa ca aceste zemuri pe care noi le numim ale noastre sunt de fapt de peste tot si le adaptam in functie de regiune si de obiceiuri...
Carnea de vitel se curata de pielite, se spala si se da prin masina de tocat sau prin robotul de bucatarie. Se condimenteaza cu sare si marar, se adauga grisul si oul si se amesteca bine. Din carnea rezultata, cu mainile umede facem perisoare. Ceapa se taie marunt si se caleste in putin ulei de masline. Dupa ce s-a inmuiat se adauga si restul legumelor:morcovul, gogosarul, patrunjelul radacina, telina taiate ca pt ciorba. Se adauga o cescuta mica de apa, se pune capac peste oala si se lasa legumele sa se inabuse. Apoi se adauga apa peste legume atat cat dorim sa facem ciorba si sa tinem cont ca mai punem si bors. Cand da in clocot adaugam si perisoarele si lasam sa fiarba 30-40 minute. Dupa ce perisoarele sunt fierte, adaugam borsul, taiteii, sare dupa gust si lasam sa mai fiarba 5 minute. Oprim focul si adaugam patrunjelul si leusteanul tocate marunt.
Pofta buna!!
1
grisul poate fi inlocuit cu orez(eu prefer grisul pt ca ies perisoarele mai finutze)
2
serviti dupa preferinte cu smantana si ardei iute