Toamna este sezonul verzei așa că m-am gândit la o ciorbă de legume cu varză dulce, acrită cu suc de roșii. Vă asigur că este foarte gustoasă, potrivită chiar și în zilele de post sau la dietă, având foarte puține calorii. Este o rețetă simplă, se prepară repede și fără prea mult efort. Personal o ador pentru că este foarte ușoară și răcoroasă! Mama mea obișnuia să facă ciorbă cu varză dulce și legume, dreasă cu multă smântână, fără să o mai acrească cu suc de roșii. Nouă ne plăcea deoarece era dulce (de la varză!) și foarte bună! Asta m-a inspirat și am improvizat această rețetă, de fapt o altă variantă a unei rețete mai vechi. Se poate prepara în orice sezon deoarece se găsește deseori varză dulce în supermarket.
Din ingredientele de mai jos a rezultat o oală de 5 l cu ciorbă.
Pregătirea legumelor. Spălăm varza și o tăiem fideluțe (julienne) sau o tocăm mărunt, cum ne place. Curățăm ceapa, morcovul, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile și le tăiem cubulețe nu prea mari. Dacă nu aveți roșii proaspete, nu-i nici o problemă! Puteți să nu mai puneți. Ceapa o tocăm mărunt (eu am folosit un chopper pentru legume!) iar rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare sau mică, după preferință.
Sotarea legumelor. Turnăm uleiul într-o tigaie și îl încingem bine. Sotăm ceapa și legumele la foc iute, cam 5 minute după care adăugăm roșiile și mai ținem pe foc doar până ce scade zeama lăsată de ele. Amestecăm mereu ca să nu se ardă! Sotarea legumeleor le intensifică aromele iar morcovul dă o culoare deosebită ciorbei!
Observație: Mare atenție să nu ardeți legumele deoarece devin amare!
Pregătirea ciorbei. Într-o oală mare punem cca 4 l de apă, o înfierbântăm,după care adăugăm legumele sotate și lăsăm să fiarbă cam o jumătate de oră. Deoarece varza dulce fierbe mai repede decât celelalte legume, o adăugăm după aceea și mai lăsăm la fiert cam 15-20 de minute. Gustăm între timp ca să vedem dacă legumele și varza sunt bine fierte. La final adăugăm o crenguță de cimbru și sucul de roșii și mai dăm un clocot, cam 5 minute. Când este gata oprim focul, asezonăm cu condimente (sare, piper, boia), după gust și punem capacul. Dacă nu dorim ca ciorba să aibă un gust prea puternic de la cimbru, indepărtăm crenguța din ciorbă!
Eu am servit ciorba cu pătrunjel verde, tocat mărunt.
Poftă bună!
1
Puteți servi ciorba cu pătrunjel verde tocat și/sau cu ardei iute, dacă vă place!
2
Dregeți ciorba cu smântână și va fi foarte bună dar nu mai este de post.
3
În loc de pătrunjel, puteți adăuga mărar și/sau leuștean verde tocat, dacă doriți.
4
Dacă nu aveți suc de roșii, puteți folosi roșii proaspete, roșii în bulion sau pastă de roșii.
5
Puteți acri ciorba și cu moare de varză sau chiar cu bors!
6
Dacă doriți puteți adăuga în ciorbă: un păstârnac, câțiva cartofi sau chiar și puțin orez!
7
Când sotați legumele, aveți grijă să nu le ardeți deoarece devin amare!
8
Dacă nu agreați ciorba prea groasă, atunci puneți mai puțină varză!