N-am mai gatit vreo ciorba cu lapte, iar usturoi n-am pus decat in supa-crema de rosii de la Jamie Oliver. Excelenta combinatie in cazul pastailor galbene de fasole. O recomand.
1. Intr-o oala de 2.5-3 litri pune 3-4 cani de apa cu un varf de lingurita de sare sa se infierbante.
2. Spala pastaile. Fasolea galbena, soiul cu pastaia subtire si frageda, nu are ate. Doar taie capetele. Pe un tocator, aseaza un buchet de fasole si tai-o in 3. Pune-le in apa fierbinte.
3. Spala, curata de coaja si taie cubulete morcovul, telina si radacina de patrunjel. Le calesti intr-o lingura de ulei intr-o tigaie pentru 3-4 minute. Apoi, le rastorni in oala. Mai completezi cu apa fierbinte daca e in sec, sa acopere cu o latime de palma.
4. Curata ceapa si ardeiul, taie cubulete si in aceeasi tigaie mai pui o lingura de ulei si le calesti si pe acestea. Eu am presarat si niste boia dulce ca sa accentuez culoarea rosiatica. Dupa 2-3 minute, stinge cu 1-2 polonice cu zeama (depinde de marimea polonicului). Lasa un clocot si apoi rastoarna in oala. Coloreaza frumos.
5. Daca vrei sa pui faina (eu nu pun), o dizolvi in lapte rece si freci cu mai putin la inceput, sa nu faca cocoloase. Pui laptele tot in ciorba.
6. Dupa ce fasolea e fiarta, rade cateii de usturoi fin, pune-i in oala si lasa-i 2-3 clocote si sareaza dupa gust.
7. Toaca marunt verdeata, opreste focul si adaug-o in oala.
Sa va fie de folos!
1
Reteta nu prevede acrirea cu sare de lamaie. Eu am pus in farfurie pentru ca imi place acra. Nu recomand acrire in toata oala ca sa nu strice textura, din cauza prezentei laptelui.