Am văzut nu demult o rețetă asemănătoare pe net și m-a tentat, nu numai pentru că este sezonul dovleceilor, dar și pentru că voiam să mai folosesc fasolea verde pe care o am în congelator, din recolta trecută. În ultimul moment, am adăugat și niște mazăre, iar când am mâncat ciorba, am îmbunătățit-o cu 1-2 linguri de smântână. Și tare bună a mai fost...!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, la foc mic și în ulei suficient.
Se spală roșia, se taie cubulețe și se călește și ea cu ceapa, la foc mic, până ce se înmoaie și mai scade puțin lichidul lăsat.
Se pregătesc păstăile (fasolea verde). Dacă sunt proaspete, se aleg, li se rup capetele, se spală, se taie în bucăți mai mici și se lasă în așteptare. Dacă sunt de la congelator și sunt mai lungi, se taie în bucăți mai mici.
Se spală dovlecei și li se taie capetele. Se taie dovleceii cubulețe și se lasă în așteptare.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă mazărea, cubulețele de dovlecei și fasolea verde. După vreo două clocote se adaugă și legumele călite și se mai lasă ciorba la fiert încă 4-5 minute.
Între timp se aleg verdețurile (mărarul și pătrunjelul) se spală, se zvântă și se taie separat.
Când dovleceii din ciorbă sunt fierți, se condimentează cu: sare, piper și cimbru, după care se ia oala de pe foc, se presară verdețurile tocate și se pune capacul. După 10 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită, cu 1-2 linguri de smântână, dacă se dorește.
1
Dacă folosiți legume congelate, scoateți-le din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural.
2
Dacă doriți, puteți căli toate legumele mai întâi. Mie mi se pare total nesănătoasă călirea tuturor legumelor și apoi fierberea lor (tratare termică multiplă), așa că prefer ca pe unele să le fierb și să călesc doar ceapa și roșia. Uneori, prepar dietetic toate legumele, fără prăjire și asta mi se pare că aduce un plus de savoare și de sănătate.
3
Pentru că dovleceii fierb foarte repede, adăugați-i în ciorbă doar atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte. Odată cu ei, adăugați fasolea verde și mazărea.
4
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Căliți-o doar puțin, până ce se înmoaie și devine transparentă, în ulei suficient și la foc mic.
5
Adăugați verdețurile la sfârșit, când luați oala de pe foc.
6
Lăsați ciorba ”să se odihnească” în oală, cu capacul pus, cel puțin 10 minute înainte de servire.
7
Cine dorește, poate acri ciorba cu suc de roșii, oțet sau zeamă de lâmâie.
8
Se poate servi ciorba cu smântână și ardei iuți (proaspeți, uscați, sau murați).