Când erau copiii mici, nu prea voiau să bea lapte și atunci foloseam multe produse lactate în prepararea mâncării, pentru că fără ele, alimentația lor ar fi fost deficitară. De atunci, fac destul de des acest fel de ciorbiță cu cartofi și cu multă smântână, cel puțin 500-600 ml la o oală de 4 litri.
Se curăță și se spală legumele. Morcovii și pătrunjeii se taie rondele sau semirondele. Se pun la fiert într-o oală de 4 litri, legumele tăiate (morcovii, pătrunjeii și țelina).
Între timp, se curăță ceapa, se spală, se taie și se pune la topit în ulei. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă roșiile curățate de semințe și tăiate mărunt și se lasă pe foc mic, 3-4 minute. Când se găsește ceapă verde, o prefer pentru prepararea ciorbelor și o folosesc cu tot cu codițe.
Se curăță, se spală și se taie cartofii cubulețe, după care se pun în oala în care legumele sunt aproape fierte. Se adaugă ceapa cu roșiile (cu tot cu uleiul în care s-au topit) și usturoiul tăiat feliuțe subțiri. După 2-3 clocote, se adaugă smântâna subțiată cu puțină apă (oricum mai trebuie adăugată apă, pentru că la fierbere scade) și se mai lasă puțin pe foc. Se condimentează cu sare, Vegeta, piper și zarzavaturi (mărar, leuștean și pătrunjel)
1
Folosiți smântână din piață, de la particulari, pentru că cea din comerț are aspectul iaurtului și nu se dizolvă în ciorbă.
2
Cartofii se pun la fiert în oală, când celelalte legume sunt aproape fierte, ca să nu se sfarme.
3
Eu folosesc usturoi tăiat feliuțe subțiri la ciorbițe, pentru efectul lui binefăcător asupra sănătății și pentru aromă. Prin fierbere, el își pierde iuțeala și gustul puternic. Dacă la supe îl dau deoparte, după fierbere, ca să nu o tulbure, la ciorbițe, el rămâne, tăiat feliuțe și dă un gust bun.