Aceasta este ultima ciorbiță de post, înaintea sărbătorilor de Paști și acum cred că am făcut o foarte bună alegere în privința ingredientelor, fără să fi premeditat așa ceva. O alegere inspirată, pentru că ne place mult gustul ciupercilor, în orice preparat, iar acum, asociate cu cartofii și cu alte câteva legume, în această ciorbiță ușoară, de post mi se pare că sunt și mai bine puse în valoare.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Cepele și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc în tigaie, cu ceapa și usturoiul.
Se curăță ciupercile, se spală în câteva ape, se taie și se călesc, înăbușit, cu celelalte legume. Când scade lichidul lăsat de roșii, se adaugă pasta de tomate și 100-150 ml de apă. Se lasă în continuare legumele să fiarbă în tigaie, înăbușit, la foc mic.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun în oala în care rădăcinoasele sunt aproape fierte.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă legumele călite, cu tot cu sosul care s-a format și se mai lasă ciorba pe foc încă unul-două clocote, când se condimentează cu: sare, piper și cimbru, după care se oprește focul de la aragaz. Se presară pătrunjel tocat și se pune capacul pe oală.
După 10-15 minute ”de odihnă”, ciorba se poate servi, eventual cu un ardei iute proaspăt.
1
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare.
2
Spălați bine ciupercile, în câteva ape, după ce le-ați curățat.
3
Fierbeți ciupercile înăbușit, cu legumele călite, până ce se pătrund.
4
Puteți folosi orice fel de ciuperci vă plac.
5
Alegeți cartofi roz, care nu se sfărâmă ușor.
6
Tăiați cartofii sub formă de cubulețe mici, cât să încapă în lingură. Este urât să-i tăiați, cu lingura, în farfuria cu ciorbă...
7
Adăugați cartofii tăiați cubulețe, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
8
Adăugați legumele călite în ciorbă, atunci când cartofii sunt aproape fierți.
9
Presărați pătrunjelul tocat, după ce luați oala de pe foc.
10
Serviți ciorba după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute.