Am aflat această rețetă absolut întâmplător, de la o emisiune televizată și m-am hotărât să o fac, din motive de diversitate. Am înțeles că este o rețetă ardelenească destul de frecventă în bucătăriile din acea zonă. Singura problemă a fost tarhonul, pe care l-am folosit în forma uscată, pentru că la noi nu se prea folosește/găsește în formă proaspătă. Ciorba a ieșit foarte gustoasă, dar eu tot nu știu ce gust are tarhonul proaspăt...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul, păstârnacul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă.
Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie cubulețe și se înmoaie în tigaia cu ceapa, la foc mic.
Se feliază cârnații și se prăjesc ușor (înăbușit, mai întâi) în tigaia cu ceapa și ardeiul gras.
Se pregătește din timp pătrunjelul tocat.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala cu rădăcinoasele, când acestea sunt aproape fierte. După 2-3 minute, se adaugă și ingredientele din tigaie (ceapa, ardeiul gras și feliile de cârnați afumați). Se fierbe ciorba încă două-trei clocote, la foc mediu.
Între timp, se mixează ouăle cu smântâna și se adaugă zeamă fierbinte, până ce acest amestec ajunge la temperatura ciorbei din oală. Atunci se adaugă în oală, amestecându-se ușor. Se diminuează focul de la aragaz și se lasă ciorba să fiarbă la foc mic încă 10 minute.
Se condimentează ciorba cu sare și piper, când cartofii sunt fierți.
La sfârșit se adaugă tarhonul și pătrunjelul tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă”, se poate servi.
1
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară.
2
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfârâmă ușor.
3
Adăugați cartofii în ciorbă, când rădăcinoasele sunt aproape fierte. În același timp adăugați și ingredientele din tigaie, ca să fiarbă și ele.
4
Înainte de a-l adăuga în ciorbă, amestecul de ouă și smântână trebuie subțiat cu zeamă, până ce ajunge la aceeași temperatură cu cea din oală.
5
După ce adăugați smântâna cu ouăle, trebuie să fierbeți ciorba la foc mic.
6
Adăugați verdețurile la sfârșit, după ce ați condimentat ciorba și ați luat oala de pe foc.
7
Lăsați ciorba ”să se odihnească” timp de 10 minute, cu capacul pus, înainte să o serviți.