Günaydın.... Buna Ziua
Astăzi, Turcia îşi sărbătoreşte Ziua Naţională, care reprezintă Ziua proclamării Republicii .
Republica Turcia a fost întemeiată la 29 octombrie 1923 din rămăşiţele Imperiului Otoman.
Cu ocazia acestei zile va propun o reteta traditionala turca : Çorba.
Ciorba a ajuns pe masa românilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiartă, mai întâi, în ceaunele şi cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman.
Turcii au pregătit, deci, pentru prima dată ceea ce noi numim acum ciorbă sau pe limba turcă: “çorba” (transliterat “chorba”).
https://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/10/ciorba-cu-chiftelute-chorba-turcia.html
Pentru chiftelute :
O seara inainte puneti la inmuiat nautul in apa rece.
Puneti apa suficienta caci se va umfla.
A 2 a zi scurgeti nautul si clatiti-l sub apa rece.
Puneti-l la fiert in apa noua, fara sare. Curatati de spuma in mod regulat si lasati sa fiarba la foc potrivit 1 h - 1 h 15.
Cand nautul este fiert, il scurgeti si-l lasati sa se raceasca.
Prégatiti chiftelutele :
Puneti painea la inmuiat in apa. Curatati ceapa si tocati-o marunt.
Amestecati canea tocata cu painea bine scursa, patrunjelul tocat, oul si ceapa tocata.
Puneti sare si piper.
Formati chiftelutele cu mainile date prin apa rece.
Puneti-le pe o placa si dati-le la cuptorul incalzit la 200°C, timp de 20 de minute. Intoarceti-le la jumatate din timp.
Pregatiti ciorba:
Curatati ceapa si usturoiul, tocati-le marunt.
Rumeniti ceapa si usturoiul in uleiul de masline incalzit. Adaugati chiftelutele si reveniti impreuna. Puneti mazarea, supa de vita, concentratul si sosul de rosii, cartofii curati si taiati bucatele, telina, cimbrul uscat si o foaie de dafin.
Amestecati si lasati sa fiarba 20 de minute la foc potrivit. Puneti nautul si fierbeti inca 10 minute. Verificati de sare, piper si puneti un pic de boia de ardei.
Presarati coriandrul verde tocat marunt si luati de pe foc.
Este gata, serviti-o fierbinte !