Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic)

de MOKUSKA in Porc, 19 Mai 2014 | 12958 vizualizari

 

Nimic nu se compara cu gustul unui preparat realizat in cuptorul pe lemne. Daca aveti posibilitatea, va recomand cu mare caldura sa incercati reteta la un astfel de cuptor.

 

INGREDIENTE

  • 700 g ciolan afumat (nu am putut sa folosesc unul mai mare pentru ca nu incape in vasul ceramic)
  • 50 ml apa
  • 6 carnaciori semiafumati cu usturoi
  • 4 cartofi
  • 1 morcov
  • 1 ardei iute bulgaresc (nu foarte iute)
  • 2 linguri de untura (sau ulei de masline de calitate foarte buna)
  • 1 legatura mica de patrunjel
  • 1 legatura mica de marar
  • 1 legatura mica de cimbru uscat
  • 1 catel de usturoi
  • foi de dafin maruntit
  • praf de boia
  • piper negru
  • praf de sare
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic):

Ciolanul se spala si se pune la fiert in apa fara sare cu foi de dafin. Mare atentie, apa tot timpul sa acopere ciolanul ca altfel soriciul se usuca si devine incomestibil de tare.

Dupa ce a fiert ciolanul il scoatem pe un platou (nu trebuie fiert pana sa cada de pe os, doar pana intra furculita in carne, pana la os). Intre timp pregatim vasul ceramic, il umplem cu apa sa stea minimum 1 ora.

Cartofii curatati si spalati ii taiem in 4, la fel procedam si cu morcovul, mararul si patrunjelul tocam marunt. Le condimentam cu sare, boia, piper si  amestecam bine cu ½ lingura de untura si ardeiul nu foarte iute taiat rondele, intr-un bol. Intre timp ciolanul racit se aseaza in vasul ceramic pe cibru si catelul de usturoi, se unge bine pe toata suprafata cu untura ramasa. Langa ciolan se pun cartofii déjà condimentati si carnaciorii semiafumati. Adaugam 50 ml apa (nu mai multa!) acoperim vasul si il dam la cuptorul fierbinte la foc mediu cca 2 ore  (pana se fac cartofii si observam ca a inceput carnea sa cada de pe os).

Platoul se serveste cald cu hrean sau cu muratura.

TIPS-URI

1

daca nu aveti vas ceramic puteti sa incercati reteta in tava acoperita cu folie de aluminiu, eu nu am facut asa niciodata :), dar cred ca se rumeneste si asa.

2

ciolanul poate fiert inainte si lasat la rece acoperit, fara sa se usuce!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciolan afumat la cuptor (in vas ceramic)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

Chiftele de porc - Rețeta simplă și savuroasă

pe 11.11 la 10:30

Andive caramelizate cu mozarella și pătrunjel verde - Aperitiv usor si gustos

pe 10.11 la 10:23

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Iahnie de fasole cu afumatura.