Vă prezint reţeta proprie şi personală a clasicului şi gustosului cighir moldovenesc: Cighir a la "Ciobeni"
Se spală foarte bine toate măruntaiele cu apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Rinichiul se taie pe lung şi se spală foarte bine, lăsând să pătrundă apa rece prin canale. Se va fierbe apoi separat cu o lingură de oţet. Celelalte măruntaie se vor pune la fiert împreună cu puţină sare şi se vor fierbe aproximativ 30-35 minute. Se lasă să se răcească.
În timpul acesta ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Franzela se va pune la înmuiat cu puţină apă.
Când sunt aproape reci, măruntaiele se vor toca foarte mărunt şi se vor amesteca cu ceapa călită, ouăle crude, pătrunjelul tocat mărunt. Se adaugă apoi franzela înmuiată şi stoarsă bine de apă, după care se adaugă laptele sau smântâna, sarea, delikat şi condimentele. Se amestecă foarte bine, pentru omogenizare.
Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt. Eu am rămas fără hârtie exact în prag de sărbători şi cum am uitat să cumpăr, am improvizat, folosind folie de aluminiu pe care am uns-o cu puţină margarină. Se pune din compoziţie în tavă pe jumătate. Peste aceasta se va aşeza câte o jumătate de ou fiert tare, după care se pune iarăşi un strat de compoziţie. Deasupra tăvii se va pune o folie de aluminiu, pentru 30 de minute.
Se dă tava în cuptorul încins, iar după 30 de minute flacăra se va reduce şi se va scoate şi folia de aluminiu de deasupra. Se mai dă totul la cuptor pentru alte 40-45 de minute. Ceea ce rezultă este foarte bun şi delicios.
Este o varaintă personală de chighir, pentru că soţului meu nu îi place chighirul învelit în aluat, iar prapur nu găsesc întotdeauna.
Poftă Bună !