Eu de obicei cand fac chiftelute, fac multe si mancam calde cu mustar, apoi la cele care raman fac un sos , insa de data asta am facut asa ca o budinca, cu piure de cartofi.
Sunt foarte bune!
Pentru chiftelute:
Pentru sos:
Pentru piure:
Mai intai pregatim chiftelutele.
Curatam legumele si le spalam, apoi trecem ceapa si usturoiul prin masina de tocat sau robot si le amestecam cu carnea tocata.
Trecem prin masina de tocat si cartofii cu morcovul, ii stoarcem bine de sucul pe care il lasa si ii amestecam cu carnea tocata.
Adaugam sare, piper, cimbru si doua oua intregi si omogenizam.
Formam chiftelute rotunde si micute si le prajim in uleiul incins, pe toate partile, apoi le scoatem intr-o sita sau pe prosoape absorbante sa le inlaturam uleiul.
Pregatim intre timp si piureul.
Curatam cartofii, ii spalam si ii punem la fiert in apa cu sare.
Cand incep sa se sfarame ii scurgem si ii pasam impreuna cu usturoiul curatat si presat, busuiocul maruntit maruntit. Adaugam untul si diluam cu lapte fierbinte.
Pentru sos amestecam zacusca( reteta aici: http://www.bucataras.ro/retete/zacusca-de-vara-48235.html ), cu sucul de rosii si zaharul.
Intr-o forma termorezistenta asezam chiftelutele apoi punem sosul si acoperim cu piureul de cartofi.
Dam la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade dupa care scoatem si radem cascavalul deasupra, apoi introducem din nou la cuptor pentru 5 minute.
Servim alaturi de muraturi sau salata.
1
Zacusca se poate inlocui cu sos de legume sau pur si simplu cu suc de rosii.