Tot incercand sa diversific mancarurile cu care ma straduiesc sa-i surprind placut pe ai casei, mi-a venit ideea acestei combinatii.
Daca va plac sosurile albe, va spun ca a fost o combinatie super reusita.
Pentru prepararea chiftelelor, desfacem conservele de ton si punem continutul intr-o sita, la scurs.
Tocam fin, ceapa si ciupercile scurse si le amestecam cu fileul de ton.
Adaugam condimente, 2-3 linguri de pesmet, in functie de consistenta amestecului si ouale.
Omogenizam bine compozitia si formam chiftelele de marimea unei nuci, le tavalim bine prin pesmet si le prajim in ulei incins, la foc mediu spre mare.
Le scoatem apoi intr-o sita, sau pe prosoape absorbante, sa se scurga bine de ulei.
Pentru prepararea cartofilor, curatam si spalam bine cartofii, apoi ii taiem in sferturi sau jumatati si ii asezam in tava unsa cu unt si ulei de masline.
Presaram peste ei condimentele si ii amestecam bine sa se unga cu unt si ulei, adaugam printre ei cateii de usturoi si crengute de rozmarin si ii dam la cuptor pentru 35-40 de minute, pana se rumenesc.
Pentru prepararea sosului, curatam ceapa si usturoiul, le tocam fin si le calim in putin ulei de masline.
Cand ceapa se patrunde usor, adaugam putin zahar sa ii dam un usor gust de caramelizat, apoi putina supa de legume si desfacem smantana in ea.
Adaugam si branza tartinabila, amestecand intens pana se omogenizeaza frumos si mai diluam sosul cu supa de legume, fierbinte.
Eu am avut supa de legume, pentru ca am preparat cu o zi inainte o supa crema, dar daca nu aveti, se poate dilua si cu apa fierbinte, sau lapte.
Condimentam sosul dupa gust, in special cu multe frunze proaspete de busuioc, rupte marunt, pentru un plus de parfum si prospetime.
La final, adaugam si parmezanul ras, sau il putem adauga chiar in timpul servirii.
Servim chiftelele de peste si cartofii copti cu mult sos.
Sa va fie de folos!
1
Sosul racit se poate reincalzi pe baie de aburi, sau la microunde, dar nu direct pe foc, pentru ca se poate branzi.