Mama a vrut chec în forma de guguluf,dar în sezonul asta nu se putea să fie fără fructe,iar cum la piaţă azi perele erau vedete,m-am gândit să le combin cu nişte vişine din acelea păstrate la borcan pentru prăjituri.Perele au sporit senzaţia de „umed” a checului,iar vişinele cu gustul lor dulce acrişor au dat un plus de savoare.A fost primul „dulce” făcut în cuptorul aragazului cel nou.Mă declar mulţumită având în vedere că l-am setat la nimereală neavând instrucţiuni.
Pentru chec:
Pentru glazura:
Perele le-am curatat de coaja,le-am scos cotorul si le-am taiat felii. Din zahar,apa si zeama de lamâie am facut un sirop în care am pus perele sa se înmoaie putin. Visinele le-am scurs de sirop. Intr-un bol am amestecat faina cu sarea,praful de copt si bicarbonatul. Ouale le-am mixat putin si am adaugat iaurtul. Untul l-am mixat cu zaharul pâna a devenit o crema pufoasa.
Am adaugat peste crema de unt în reprize alternative ouale si amestecul de faina.La final aromele,vanilia si coaja de lamâie. Trebuie sa obtinem o compozitie destul de consistenta pentru a sustine fructele. Am uns cu unt si tapetat o forma de chec(rotunda în cazul meu),am pus o parte din compozitie apoi visine si pere scurse din sirop. Am pus restul compozitiei si perele si visinele ramase.Visinele mi-au cam ramas deasupra chiar dupa ce compozitia a crescut în cuptor.
Am preîncalzit cuptorul la 180 de grade si am pus tava pentru 45 de minute. Este util sa faceti testul scobitorii,tava mea fiind cam adânca,se coace mai greu compozitia. Dupa acest timp,am oprit focul si am mai lasat checul în cuptor 10 minute.
L-am scos si când s-a mai racit l-am rasturnat pe un platou. Pentru glazura,am cernut zaharul pudra si am adaugat zeama de lamâie câte putin pâna am obtinut consitenta dorita. Am pus glazura deasupra checului si am lasat sa se întareasca.
Se poate adauga si putin albus de ou ca sa se întareasca mai bine.