Dovlecelul e nelipsit de pe masa noastra de cand a aparut. Am incercat fel de fel de retete, unele mai reusite, altele mai putin, si iata ca am ajuns si la o reteta de chec, foarte potrivita pentru un aperitiv, sau chiar si pentru o masa copioasa daca mai punem langa el o bucata buna de cas de oaie si o salata de vara :D
Am ales de data aceasta zucchini, tot din categoria dovlecelului care m-a cucerit cu gustul lui dulceag si culoarea lui frumoasa. Ca sa spun drept, este pentru prima data cand folosesc zucchini in mancare, pana acum il foloseam pe fratiorul lui in varianta romaneasca :P
Cartofii se curata de coaja si se fierb in apa cu sare pentru 10-12 minute. Cand sunt gata se lasa la racit, sa nu cumva sa va apucati de treaba cu ei asa fierbinti ca apoi n-o sa stiti cum sa va suflati mai repede in palma :))
Se curata dovlecelul de coaja si se da pe razatoarea cu gauri mari. La fel se procedeaza si cu morcovul.
Ceapa, mararul si patrunjel se spala bine si se taie marunt.
Cartofii (raciti) se dau si ei pe razatoarea cu gauri mari.
Operatiunea cu legumele nu este grea deloc, doar ca o sa aveti putin de lucru cu razatoarea si cutitul, mare atentie la unghii!
Intr-un castron mai mare amestecam toate legumele si apoi trecem la partea a doua a realizarii checului.
Ouale le batem usor cu telul, adaugam smantana si amestecam. Faina o amestecam cu praful de copt si o adaugam cernuta in compozitie, treptat...alternand cu laptele. Adaugam sare si piper dupa preferinta.
Casul il dam pe razatoarea cu gauri mari, si-l adaugam in compozitia cu oua si faina.
Amestecam cele doua compozitii cu miscari usoare de jos in sus pana cand compozitia este omogena.
N-a fost greu, nu? Eu sunt adepta retetelor usor de facut, usor de mancat ;)
Bun, ungem o forma de chec cu unt si o tapetam cu pesmet, dupa care adaugam compozitia rezultata. Deasupra presaram semintele de pin din abundenta.
Incalzim cuptorul la 180 de grade. Cand cuptorul este incins introducem tava la cuptor si o lasam pentru 45-50 de minute, sau pana este rumenit bine deasupra.
Eu m-am grabit putin la copt, si nu l-am lasat exact cat a trebuit. Cred ca imi era foame si n-am mai avut rabdare, dar...daca o sa faceti checul asta neaparat sa-l lasati in cuptor pana este bine crescut si rumenit! Da?
Oricum eu il recomand, pentru ca are un gust minunat, este un aperitiv usor, si chiar daca este nevoie de cuptor, tot merita facut - cat timp se coace dati o fuga pana la televizor :P
Noi am mancat cateva zile la rand, si chiar daca am mofturosi la mine acasa, cu mancarica asta nu am avut probleme :P
Pofta buna!