Cataieful cunoscut sub numele de “cataief pasarele” este diferit de cel obisnuit, placintele fiind de dimensiune mai mica( cu diametrul de cca 4-5 cm).
Se umple in mod specific cu smantana sau pasta de curmale.
Cataief
Se dizolva drojdia si zaharul in 4 linguri de apa calduta.Faina se pune intr-un bol cu sarea si se adauga drojdia; amestecand cu o lingura se adauga treptat restul de apa.Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa se odihneasca o ora , pana devine a crescut si s-au format basicute la suprafata. Se unge cu putin ulei ( ca pentru clatite) si se pune pe aragaz o tigaie neaderenta . Se pune o lingura din mixtura de aluat. Se coace pana baza devine aurie;se coace doar pe o parte, suprafata ramane plina de goluri de aer. Se scot clatitele pe un platou si se lasa sa se raceasca.
In Ramadan nu pregatesc acasa cataieful; se face zilnic proaspat la cofetarii si fac economie de timp.
Siropul de zahar
Se pune apa la fiert si se adauga restul ingredientelor. Se lasa la fiert pana se ingroasa , adica ia o consistenta asemanatoare cu cea a mierii de albine. Se adauga apa de roze pentru un plus de aroma.
Cataieful cu smantana
Se preseaza capetele de la placinte doar pe jumatate si se umplu cu smantana.Nu se inchid complet. Se aseaza pe un platou si se decoreaza cu cirese confiate, fistic macinat, marmelada sau sirop de curmale. Se servesc imediat; se pot presara cu putin sirop de zahar daca le dorim mai dulci.
Cataieful cu pasta de curmale
Pe fiecare placinta se pune o cantitate mica de pasta de curmale si se inchide, presand bine capetele. Se prajesc in tigaia de placinte in ulei pana devin aurii apoi se scufunda in siropul de zahar. Se scot din sirop cu o lingura cu orificii pentru a se putea scurge plusul de sirop. Se pun pe un platou si se servesc calde.
Pofta buna!