Cas la borcane pentru iarna

de Rocsi in Conserve, 27 Aug 2019 | 8436 vizualizari

 

Cu ani in urma, cand eram copii, punea mama branza la borcane in cantitati foarte mari, cred ca 20-25 de kg si pana in primavara nu mai aveam deloc. Erau alte timpuri, mancam de toate, in plus nu erau atatea produse ca si acum, iar branza era un aliment important si de baza. Anul acesta am cumparat niste cas sa punem la congelator, insa am mai primit cas in plus si chiar nu aveam ce face cu el. I-am propus mamei sa punem branza la borcane, ca in copilarie. Zis si facut! Am optat sa punem in borcane de 400 de gr, pentru ca nu suntem familie asa numeroasa. A iesit atat de grozava si este un mod de conservare al branzei foarte bun, mai ales daca nu aveti loc in congelator. O puteti manca cu mamaliga, o folositi la tarte, placinte sarate, saratele si alte retete delicioase! Nu va dau cantitatile la ingrediente, fiecare pune atat cat doreste. Eu am pus undeva la 5 kg de branza.

 

INGREDIENTE

  • cas de oaie bine scurs de zer (sau poate fi de oaie cu vaca, depinde cum va place)
  • sare mare
  • unt
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cas la borcane pentru iarna:

Casul, asa cum am precizat, bine scurs de zer, il curati putin de coaja ce o are deasupra.

Dupa ce i-ati luat coaja, il taiati bucati potrivite. Il dati pe razatoarea cu ochiuri mari, il framantati cu mana sau il puteti da in robot (daca il dati in robot, nu il maruntiti prea tare). Il puneti intr-un lighean mare. Presarati sare mare peste, framantati cu mana. Sare puneti dupa gustul vostru, in functie de cat de sarata va place branza, dar de obicei se pune cam o lingura de sare la 1 kg de branza.

Pregatiti borcane curate. Puneti branza framantata in borcane si o indesati bine cu degetele, dar nu le puneti foarte pline.

Deasupra fiecarui borcan cu branza, puneti 3/4 de lingurita cu unt. Daca folositi borcane mari, puneti 1 lingurita de unt in fiecare borcan. Stergeti marginile borcanelor, infiletati capacele bine. Le inveliti in hartie, le asezati intr-o cratita larga.

Puneti apa in cratita, sa cuprinda borcanele cam 3/4. Deasupra puneti un prosop.

Aprindeti aragazul, puneti cratita cu borcane pregatita. Din momentul in care incepe apa sa fiarba, le lasati 20 de minute la sterilizat. Stingeti focul dupa acest timp, scoateti borcanele si le inveliti intr-o patura. Le lasati acolo pana a doua zi, cand s-au racit, apoi le depozitati la loc racoros.

Sa vedeti ce delicioasa o sa fie branza la iarna, cand o veti savura in diverse preparate!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cas la borcane pentru iarna" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Salata de toamna cu bureti