Locuind intr-o zona de munte, la sat, ma pot bucura de multe produse BIO (cum le spune mai recent, ca noi le zicem simplu, de casa :P ) cum ar fi o gramada de branzeturi (cas, urda, branza dulce de vaci, cascaval) , lapte, oua sau carne.
Azi va zic doar cum pastrez eu casul, aceasta branza delicioasa preparata din lapte de oaie si de vaca.
Am incercat mai multe variante - congelat, topit, doar framantant, dar aceasta la care ma opresc mi se pare perfecta. Nici macar nu pun borcanele la loc rece si tot nu am vazut niciodata niciun puf de mucegai cand am desfacut un borcan.
Am avut un cas de 10 kg foarte bine dospit! Nu trebuie sa curga zer cand il strangeti in mana. I-am curatat cu grija coaja, cu un cutit mic si subtire, l-am taiat in 4, apoi in felii, le-am pus intr-un lighean mare si am pus deasupra 11 linguri sare grunjoasa (o lingura la kilogramul de cas plus una in plus, asa, de la mine ) Am lasat o ora sa se inmoaie usor branza si sa se topeasca putin sarea. Am framantat totul cu mana, grosier, sfaramitand bucatile mari de cas pana am obtinut un amestec omogen.
Am pregatit borcane de 800 gr, le-am spalat, le-am sterilizat si le-am umplut cu branza (cu mana) lasand usoare goluri pe ici colo, goluri in care se va instala grasimea ce iese din cas la fierberea in bain marine - nu o presati exagerat de tare dar nici nu va zgarciti, pricepeti voi.
Am pregatit o cratita mare , am pus pe fundul ei un prosop , apa pana la jumatatea inaltimii vasului (nu este necesara mai multa , se va ridica nivelul cand punem borcanele, ajungand pana la gura borcanului; va orientati catre un vas care sa permita acest lucru, nu puneti in oala mare, inalta) , am infiletat bine borcanele si le-am pus in cratita, punand vasul la foc.
Lasam sa fiarba la foc mediu doar pana cand zarim grasimea galbuie, lasata de cas, ocupand locurile goale lasate cand am pus branzica in borcan. Cred ca undeva la 35 - 40 minute. Nu trebuie lasat mai mult, pentru ca se topeste toata branza in borcan. Nimic de zis , e buna si asa, iese ca un cascaval, insa pentru ce o vreau eu nu am nevoie de acea consistenta. Am oprit focul, am lasat sa se raceasca , am scos borcanele si le-am depozitat la loc intunecat si rece.
La ce folosesc eu branza asta? Fie alaturi de mamaliguta si lapte acru, fie la tochitura dobrogeana, la placinte - amestecata cu branza dulce de vaca, branzoaice, tarte, poale-n brau....etc