Această rețetă simplă, poate constitui un prânz regal sau chiar o cină în familie, foarte gustoasă. V-o recomand cu mult drag!
Pasul 1. Curățăm cartofii, ceapa, morcovul și pătrunjelul și le spălăm bine. Eu am folosit o legătură de ceapă verde, atât pentru chifteluțe cât și pentru salată. Ceapa o tocatăm mărunt iar morcovul și pătrunjelul le dăm prin răzătoarea mare (sau prin cea mică dacă vreți). Sotăm legumele (ceapa, morcovul și pătrunjelul) într-o tigaie cu uleiul încins, timp de 3-4 minute, la foc iute. Lăsăm legumele să se răcorească.
Pasul 2. Amestecăm legumele sotate cu carnea tocată şi condimentăm, după gust. Mie îmi place să pun și verdeață tocată mărunt, de preferință pătrunjel verde. Formăm apoi biluțe de mărimea dorită.
Pasul 3. Tăiem cartofii rondele şi îi aranjăm împreună cu biluțele de carne tocată, într-o tavă de copt, unsă cu puțin ulei.
Pasul 4. Punem tava în cuptorul încins la 160-180 de grade, timp de 25-30 minute.
Pasul 5. Între timp amestecăm smântâna și/sau iaurtul cu sucul de roșii și asezonăm cu sare, boia şi piper, după gust. Eu am folosit cca 200 g de smântână și 1 iaurt de 150 g. La nevoie adăugăm și puțină apă. După ce s-au scurs cele 25-30 minute, turnăm acest amestec peste cartofi şi biluțele de carne. Mai lăsăm la cuptor încă 20-25 minute.
Pasul 6. După cele 20-25 minute, scoatem tava din cuptor şi presarăm deasupra caşcavalul ras. Mai punem preparatul în cuptor pentru încă 10-15 minute sau până ce se rumenește cât de mult ne place.
Observație: Când presărăm cașcavalul ras, putem să presărăm și pesmet și vom obține un gratin foarte crocant. Eu nu am mai pus pesmet.
Când este gata, putem să decorăm cu verdeaţă tocată mărunt, dacă dorim. Eu am servit preparatul cu o salată de roșii, castraveți și ceapă verde.
Poftă bună!
1
În loc de suc de roșii, puteți folosi 3-4 linguri de pastă de tomate, diluată cu 100-150 ml de apă.
2
Puteți folosi și cartofi vechi pentru acest preparat.
3
La servit, puteți decora cu verdeață de pătrunjel și/sau mărar, tocată mărunt.
4
În loc de ceapă uscată, puteți folosi ceapă verde.
5
Puteți prăji biluțele de carne în ulei încins, cca 3-4 minute, pe toate fețele, înainte ca să le puneți la cuptor împreună cu cartofii, dar preparatul nu va mai fi la fel de dietetic.
6
Când presărați cașcavalul ras, puteți presăra și pesmet și veți obține un gratin foarte crocant.
7
Puteți servi cu orice murături vă place.
8
Eu am folosit carne tocată de porc, dar puteți la fel de bine să folosiți carne de vită, sau în amestec porc și vită, carne de pui sau de curcan.