În fiecare an, când apar cartofii noi la piață, este o bucurie să ne răsfățăm papilele gustative cu aceste trufandale simple, dar atât de bune! Mai întâi ne săturăm cu cartofi noi pregătiți la tigaie și presărați cu mult mărar, iar apoi încercăm și alte rețete. De data aceasta am preparat niște cartofi noi la cuptor, cu brânzeturi. I-am preparat înăbușit, ca să se păstreze gustul lor natural, dulceag. Cu telemeaua care este atât de bună în orice combinație și cu cașcavalul care topindu-se dă un gust minunat preparatelor, pot spune că și cu acest fel de mâncare ne-am cam ”alintat” gustativ.
Se scurge bine telemeaua și se taie cubulețe.
Cașcavalul se dă prin răzătoarea mare.
Cartofii noi se curăță, se spală și se taie sub formă de cubulețe mai mari.
Se amestecă oul cu smântâna, până la omogenizare.
Se unge cu ulei o tavă termorezistentă, se presară pesmetul și apoi se pune o jumătate din cantitatea de cartofi. Se condimentează cu sare și piper și apoi se pun cubulețele de telemea.
Se pune cel de-al doilea strat de cartofi, se condimentează, se toarnă deasupra smântâna amestecată cu oul și apoi se presară cașcavalul răzuit.
Se acoperă vasul cu capac și se dă la cuptor, la foc mediu, pentru cel puțin 30 minute. Atunci se ia capacul și se mai lasă cartofii la cuptor încă 15-20 minute, ca să scadă lichidul, să se topească cașcavalul, iar cartofii să se rumenească ușor. Atunci se scoate tava din cuptor, se porționează preparatul, se presară cu mărar (pătrunjel) tocat pregătit în prealabil și se servește imediat.
Preparatul este foarte bun și dacă se reîncălzește.
1
Curățați cartofii chiar înainte de a-i pune în tavă, ca să nu se înnegrească între timp.
2
În loc de telemea, puteți folosi brânză de burduf, sau brânză frământată.
3
Dacă telemeaua/brânza este mai sărată, folosiți mai puțină sare, la condimentarea cartofilor.
4
Dacă tava nu are capac, o puteți acoperi cu o folie de aluminiu.
5
După ce ați luat capacul (folia) de pe tavă, mai lăsați preparatul în cuptor până scade lichidul și se rumenește ușor. Nu-l țineți mai mult timp, chiar dacă vă place să fie bine rumenit, pentru că se va usca și întări.
6
Serviți preparatul imediat ce l-ați scos din cuptor.
7
În loc de mărar, puteți folosi pătrunjel tocat.