Cred ca v-am mai spus ca eu zacusca o folosesc foarte mult la sosuri si prea putin mancam simpla.
De data asta a iesit un sos delicios pe care l-am pus peste cartofi preparati la cuptor.
Reteta de la zacusca de vara o gasiti aici:http://www.bucataras.ro/retete/zacusca-de-vara-48235.html
Ma intai pregatim costita afumata pe care o spalam bine, o portionam si o punem la fiert in putina apa si o lasam doar cateva minute dupa ce a atins punctul de fierbere, dupa care scurgem apa, o spalam din nou si o punem din nou la fiert pentru aproximativ 30 minute pana incepe sa se patrunda si sa se desfaca de pe os.
Cartofii ii curatam, ii spalam si ii taiem in bucati mai mari, cam in patru sau chiar in doua bucati.
Punem uleiul in tava, de fapt ungem tava, nu trebuie sa fie ulei mult, asezam cartofii si ii condimentam cu rozmarin, sare si piper, apoi dam tava la cuptor pentru 40 minute la 175 grade.
Pe parcurs ii mai intoarcem de pe o parte pe alta sa prinda putina crusta pe fiecare parte.
Zacusca o amestecam cu sucul de rosii si mai potrivim cu condimente daca mai dorim, eu am mai adaugat putin cimbru, piper si foi de dafin.
Intr-un vas termorezistent, asezam cartofii, punem bucati de costita printre ei, turnam zacusca peste si mai dam la cuptor pentru 15 minute.
Dupa ce stingem focul, presaram deasupra patrunjel verde tocat.
Servim alaturi de muraturi sau salata de legume.
Pofta buna!
1
Se pot folosi si cartofi fierti natur, nu neaparat la cuptor, dar nu trebuie fierti definitiv.
2
Se pot folosi carnati in loc de costita si daca sunt picanti este si mai buna mancarica.