Provenind din bucătăria franceză, acest preparat este un aperitiv drăguț, sau o garnitură excelentă și foarte aspectuoasă, alături de orice fel de carne. De asemenea, ei pot fi serviți ca atare cu o salată de sezon, cu roșii și ceapă verde, sau cu un sos preferat, de usturoi, sau picant, din tomate. Am văzut la Jamila că îi servește cu o cremă de brânză, dar eu am preferat să includ brânza sărată (telemea de vaci) între ingrediente, ceea ce a dat rezultate foarte bune.
Este vorba de un preparat foarte gustos, nu numai aspectuos, ușor și rapid de făcut. Din ingredientele de mai jos am făcut 25 bucăți, cam 5/porție.
Cartofii se decojesc, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în apă rece cu sare. Când se formează spumă deasupra, se culege și se aruncă.
Cât timp fierb cartofii (20-25 de minute) se pregătește tava cu hârtie de copt, se răzuiește fin telemeaua, se separă gălbenușurile de albușuri și se taie untul în bucăți mici, pentru a se topi mai repede.
Când cartofii au fiert bine, se scurg de apă, se pasează fin și se adaugă untul. Se mixează până ce se topește untul și se adaugă telemeaua răzuită fin. Se încorporează uniform brânza, după care se adaugă și gălbenușurile. Se omogenizează compoziția și apoi se condimentează cu sare și piper, după gust. Cine vrea, poate să adauge și nucșoară. Așa este în rețeta originală, așa am făcut și eu, dar altă dată nu voi mai repeta experiența, pentru că gustul acestui ingredient nu mi se pare adecvat preparatului.
Se pune compoziția într-un poș și se formează ”bezele” de cartofi pe toată suprafața tăvii, cu un spațiu mic între ele, pentru că vor mai crește puțin în cuptor.
Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce ”bezelele” de cartofi se rumenesc frumos.
Cartofii Duchesse se servesc calzi, cu sosuri, salate, sau alături de o friptură, de orice fel.
1
Cartofii albi sunt recomandați pentru piureuri.
2
Pasați fin cartofii, după care încorporați untul tăiat bucățele.
3
Puteți folosi și altfel de brânză, dulce (dar scursă foarte bine) sau sărată, eventual de burduf, dar trebuie să fie răzuite fin.
4
Adăugați gălbenușurile la urmă, după ce cartofii s-au mai răcorit puțin, odată cu încorporarea untului și a brânzei.
5
Condimentați la sfârșit, după gust, mai ales că brânza poate fi suficient de sărată.
6
Nucșoara este opțională, deși este recomandată în rețeta originală. Mie mi s-a părut că nu prea este adecvată preparatului, așa că altă dată o voi evita.
7
Dacă nu aveți un poș adecvat, puteți turna forme cu lingurița, dar nu vor mai avea un aspect frumos.
8
Coaceți preparatul la cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos.