Rasfoind din nou Cartea de bucate a Silviei Jurcovan, mi-au cazut ochii pe Budinca de orez cu prune uscate. Nici nu visam ca va fi atat de gustoasa, doar se stie ca nu prea imi place sa gatesc retete traditionale si daca le fac, sigur le reinventez. Ei bine, a iesit senzational de buna, moale, pufoasa, si de minune s-a potrivit cu siropul de caramel de la final. Reteta originala a suferit mici modificari, atat budinca, cat si siropul de caramel, putin de tot am simplificat-o insa rezultatul nu-l pot descrie in cuvinte. De vis!
Prunele uscate se spala bine, se lasa la inmuiat pentru 2-3 ore sau peste noapte ca sa se hidrateze, iar a doua zi se fierb in apa clocotita pentru 2 minute impreuna cu bucatile de scortisoara si cuisoara. Nu aruncati apa in care s-au fiert prunele, doar indepartati mirodeniile.
Orezul se spala si se pune la fiert in 625 ml apa, inclusiv apa in care s-au fiert prunele, la care se adauga pastaia de vanilie si sarea. Se lasa la foc mic pana scade apa de tot si se lasa apoi sa se raceasca. Se scoate pastaia si se pastreaza deoparte, se despica cu varful unui cutit si se extrage esenta.
Albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si esenta de vanilie si se bat cu mixerul pana capata volum. Orezul racit aproape de tot, se amesteca cu untul, galbenusurile, prunele scurse si sterse de zeama, faina si la final se adauga usor si albusurile, amestecand de jos in sus cu grija. Se varsa intr-o oala unsa in prealabil cu unt si tapetata cu faina. Eu am folosit trei mini-tavi de copt si am obtinut 3 budinci mai mici, insa se preteaza foarte bine intr-o oala/ cratita si astfel se obtine o budinca mai mare, de tipul unui tort. Se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute.
Dupa coacere, se rastoarna pe un platou sau o farfurie mai mare.
Pentru sosul de caramel, se pune intr-o tigaie zaharul si se caramelizeaza, apoi se stinge cu 200 ml apa fierbinte, iar la final se adauga untul si se amesteca repede.
Budinca se serveste rece presarata cu sosul de caramel cald.