Pe la noi nu prea se foloseste borsul pentru acrit si cand zic pe la noi, ma refer la zona de unde sunt eu de fel, adica la mama la tara.
Acolo predomina zeama de varza ca ingredient pentru acrit, sau doar rosiile conservate.
Vazand ca multi bucatarasi folosesc borsul am zis sa incep si eu sa-l folosesc si nu-mi pare rau pentru ca a iesit o ciorba foarte buna!
De fapt este a doua ciorba pe care o prepar cu bors si nu va fi ultima, cu siguranta!
Pentru perisoare:
Pentru supa:
Pregatim toate ingredientele: curatam si spalam legumele, apoi le tocama sau le trecem prin robot cum procedez eu(mie imi plac legumele tocate marunt in ciorbe).
Carnea tocata, predominanta fiind cea de vita, cam 2/3 din cantitate, o amestecam cu orezul, sare, ceapa trcuta prin robot, piper si cimbru, apoi adaugam frunzele de telina tocate marunt si cele doua oua.
Omogenizam bine totul si lasam la o dihnit pana formam perisoarele.
Punem intr-un vas apa la fiert, iar cand atinge punctul de fierbere adaugam sarea si legumele tocate. Acoperim vasul si-l lasam la foc mediu pana cand incep legumele sa se patrunda, aproximativ 15 minute, dupa care formam perisoarele cam cat o nuca si le scufundam in supa.
Le lasam sa fiarba pana cand incepe sa se inmoaie orezul, apoi adaugam sucul de rosii, ardeiul tocat, borsul pe care mai intai l-am fiert in alt vas cateva minute si crenguta de cimbru, acoperim din nou vasul si-l lasam la foc incet 15-20 de minute, in functie de cum se fierbe carnea si orezul.
Tocam frunzele de telina si le adaugam in ciorba cu cateva minute inainte de a stinge focul.
Eu la ciorbele in care folosesc oua la ingrediente, cum este ciorba de perisoare sau cea cu galuste, nu mai adaug la sfarsit franjuri de ou, imi place supa simpla si limpede.
Servim ciorba cu ardei iute sau dupa preferinte.
Pofta buna!
1
Lujerii de la frunzele de telina se vor adauga in ciorba, intregi si bine spalati, pentru un plus de aroma, dupa adaugarea borsului, apoi se vor inlatura in timpul servirii.