Am făcut zilele trecute un borșuleț tare gustos, cu fasole verde și multe legume, pentru că soțul meu preferă borșurile acrișoare. Este un borș foarte bun, care poate fi servit și în zilele de post, cu mămăliguță caldă și moale și cu ardei iuți.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță cepele și usturoiul se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaie, peste ceapă și usturoi. Se lasă legumele la foc mic, ca să se înmoaie și să scadă lichidul lăsat de roșii. Se adaugă pasta de tomate, se amestecă pentru omogenizare și se mai lasă tigaia încă două-trei minute la foc mic.
Păstăile se curăță, se aleg și se dau separat în clocot pentru 4-5 minute, după care se strecoară și se adaugă în oala în care rădăcinoasele sunt fierte pe jumătate.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală. După două-trei clocote, se adaugă și legumele călite și apoi borșul, strecurat.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Se mai lasă borșul la fiert încă un clocot-două, se condimentează cu: sare, piper și cumbru, se presară pătrunjel tocat, se ia oala de pe foc și după 10-15 minute, borșul poate fi servit, eventual cu mămăliguță și cu ardei iute, proaspăt, sau murat în oțet. Cine vrea, poate îmbunătăți borșul cu 1-2 linguri de smântână.
1
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare.
2
Pentru ca fasolea verde să nu ”acopere” celelalte legume cu gustul său puternic, este bine să i se dea un clocot scurt și apoi, strecurată, să fie adăugată, pentru a fierbe definitiv, în oala de borș/ciorbă.
3
Cartofii noi, tăiați cubulețe, vor fi ultimele legume adăugate, la fiert, în afară de cele călite.
4
Este bine, pe cât posibil, să folosiți borș natural, de putină, sau preparat în casă.
5
Fierbeți borșul un clocot-două, după ce îl veți adăuga în oală.
6
După ce condimentați borșul cu: sare, piper și cimbru, luați oala de pe foc și adăugați pătrunjelul tocat.