Am avut nevoie de un blat de tort colorat în roz puternic. Nu am nicio problemă să folosesc coloranţi, pentru că îi folosesc rar şi în cantităţi mici, am coloranţi de calitate, foarte concentraţi, sub formă de pudră şi de gel, cumpăraţi de la magazine specializate pentru produse de cofetărie; şi care nu modifică absolut deloc nici gustul nici textura compoziţiilor mele. De E-uri nici atâta nu-mi fac griji, având în vedere că nu locuiesc la ţară, nu am fermă şi nici plantaţie, tot ce consum sunt nevoită să cumpăr şi ştiu că nimic nu e perfect natural, toate (inclusiv ouăle şi pâinea) conţin E-uri. Dar de data aceasta m-am simţit bântuită de spirite savante şi am vrut să experimentez un blat de tort colorat natural. Şi, spre marea mea bucurie, a ieşit fantastic :)
Pornim cuptorul, ca să se încingă. Pregătim o tavă rotundă pe care o ungem cu unt/margarină şi o tapetăm cu hârtie de copt.
Făina o cernem cu praful de copt.
Separăm albuşurile de gălbenuşuri.
Dăm lămâia pe răzătoare şi stoarcem sucul, pe care îl strecurăm de sâmburi.
Murele (foto 1) le punem în blender şi le facem piure, apoi le răsturnăm într-o cană. Vişinele, la fel, le pasăm în blender şi le punem într-o cană (foto 2). Nu amestecăm murele cu vişinele!
Gălbenuşurile le mixăm spumă cu 4 linguri de zahăr şi coaja de lămâie (foto 3). Adăugăm din piureul de mure suficient cât să închidă compoziţia la culoare. Eu am crezut că murele mi-o vor colora în roz, dar nu a fost aşa; a trebuit să adaug vişine. Dacă punem mai multe mure decât trebuie, blatul va ieşi gri, în cel mai bun caz indigo; dar nu roz. Aşadar, punem piure de mure, o lingură sau două, până când compoziţia se va închide puţin la culoare. Acum este momentul să încorporăm din piureul de vişine (foto 4), tot câte puţin, până când vom obţine o nuanţă frumoasă de roz mai intens.
Albuşurile le batem cu un praf de sare până când se fac spumă, apoi încorporăm restul de zahăr (cele 8 linguri ramase) şi sucul de lămâie, treptat, câte o lingură din fiecare, până când se formează o bezea tare (dacă nu e tare băţ, mai adăugăm o lingură sau două de zahăr). În această bezea adăugăm câte puţin din compoziţia cu gălbenuşuri şi fructe (foto 5), amestecând uşor, cu o spatulă, de jos în sus; alternând cu o lingură de făină (foto 6) şi la fel amestecăm uşor, prin răsturnare. Mare atenţie, să nu se lase! Procedăm astfel până când încorporăm toată crema de gălbenuşuri (foto 7) şi toată făina (foto 8). Daca cere compozitia, mai putem adauga 1-2 linguri de faina.
Aluatul pentru blatul de tort trebuie să fie spumos, aerat şi să curgă greu. Dacă e prea subţire, blatul nu se va coace cum trebuie. Dacă aluatul e prea dens, blatul nu va creşte şi va fi tare ca o talpă.
Punem compoziţia în tavă (foto 9) şi o introducem la cuptor, la foc moderat, timp de 40-45 minute (în funcţie de dimensiunile tăvii). Verificăm cu scobitoarea dacă s-a copt (foto 10). Îl lăsăm să se răcească în tavă, în cuptor, cu uşa întredeschisă.
Am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 26 cm, iar blatul meu a avut înălţimea de 5,6 cm. Dacă foloseam o tavă cu diametrul de 20-22 cm, blatul ar fi crescut înalt de circa 8 cm.
După ce s-a răcit, am tăiat blatul în două, pe orizontală. Nu vă pot descrie ce aromă grozavă are acest blat de tort:) Culoarea se vede în fotografii.