In Portugalia pestele cod (bachalau) este un mit. Cred ca exista peste o suta de retete cu acest tip de peste care vine din Norvegia uscat si sarat. Am avut ocazia sa mananc unele si sa invat sa gatesc , si pot zice ca sunt deosebite. Aceasta reteta am facut-o azi pentru prima data, dar de mancat am mai mancat. Pot zice ca este..divina. Mi-a iesit mai buna ca a portughezilor:)
- Codul trebuie sa fie desarat si inmuiat in apa cel putin 2 zile, pana cresc bucatile in grosime. Il punem la fiert in lapte cu o foaie de dafin si frunze de coriandru. Nu adaugam sare.Lasam sa fiarba cca 10 minute , apoi il scoatem. Curatam de piele si oase si il maruntim cu mana.
- Separat intr-o tigaie calim ceapa care a fost taiata solzisori . Calim la foc mic cu ulei de masline si putina sare, pana devine translucida. Mai punem o foaie de dafin si adaugam putin vin alb.Adaugam pestele maruntit peste ceapa si mai lasam la foc mic impreuna cca 5 minute., amestecand mereu.
- Intre timp curatam cartofii si ii taiem cubulete. Ii prajim in baie de ulei incins , iar cand sunt rumeni ii scoatem intr-un bol.
- Peste cartofi punem pestele cu ceapa, amestecand cu grija si adaugam piper. Punem sos bechamel si smantana dulce, cascavalul razuit si punem intr-un vas la gratinat in cuptor.Mai punem deasupra putin sos bechamel si parmezan ras. Peste cca 25-30 minute, cand este rumen deasupra si a prins o crusta stingem.
- Servim cu salata si vin rose sau alb.